Kvinno löner är lägsta löner

Linköping2004-06-23 06:04
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Könsdiskrimineringen är en del av det svenska klassamhället. Arbetarkvinnor med facklig hemvist i LO tjänar mindre än sina manliga kollegor. Det är naturligtvis ett svaghetstecken att facken inte kommit till rätta med de könsrelaterade orättvisorna. Att en halv miljon löntagare, av vilka de flesta är unga LO-kvinnor, är hänvisade till förnedrande korttidsanställningar, är mer än ett misslyckande. Det är ett underbetyg åt den fackliga organisationen.

- Just nu sitter 120 000 medlemmar i Kommunal och väntar på att telefonen ska ringa och att de ska få hoppa in och jobba, sa Kommunals ordförande Ylva Thörn när LO-kongressen debatterade lönepolitik på tisdagen och ställde sig bakom kravet på att rätten till heltidsjobb ska garanteras i lag. Det sätter press på kommun- och landstingspolitikerna, och på den socialdemokratiska partiledning som hellre slåss för fler kvinnliga börsbolagsdirektörer än för vettiga villkor för LO:s kvinnliga medlemmar.

Årets löneavtal har en tydligare låglöneprofil än de som tecknats tidigare. Det måste tolkas så, att LO-förbunden inser vilken sprängkraft lönefrågan har. Även om den fackliga organisationsgraden är hög i Sverige, så minskar den, i synnerhet bland ungdomar och i storstäderna, och de fackliga ledningarna vet att stödet bland medlemmarna för fortsatt stora eller till och med växande löneskillnader är lika med noll. Därför måste lägstalönerna upp, på samma gång som lönenivåerna höjs generellt, i samtliga sektorer, och villkoren för de ofrivilligt deltidsarbetande och korttidsanställda förbättras.

LO har visat att den kan "leverera" avtal som inte äventyrar näringslivets konkurrenskraft eller hotar Riksbankens penningpolitik. Nu är det upp till politikerna, näringslivet och Riksbanken att ta de initiativ som krävs för att sätta snurr på sysselsättningen och öka tillväxten. Sveriges ekonomi är i grunden stark, men utgiftstak och överskottsmål i politiken och ohemula vinstkrav i indu-strin står i vägen för den expansiva finans- och penningpolitik som måste till - om inte Sverige ska förvandlas till ett primitivt låglöneland.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Å andra sidan

Läs mer om