Låga priser är inte allt

Linköping2005-12-17 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Matpriserna i Östergötland faller, visar Correns prisundersökning i dag. Variationerna är visserligen stora -- det skiljer hela 20 procent mellan den dyraste butiken, Östenssons i Motala, och den billigaste, Ica Maxi i Bråstorp.

Men trenden är ändå tydlig: priserna är på väg nedåt. Glada dagar för alla barnfamiljer, alltså -- åtminstone för dem som bor i närheten av rätt butiker.

Och konsumenterna kan förvänta sig en fortsatt prispress. Även om priserna har sjunkit i Sverige så är de fortfarande för höga, enligt rapporten Nordic Foodmarket -- a taste for competition, som de nordiska konkurrensmyndigheterna presenterade tidigare i veckan. Priserna i Sverige är 12 procent högre än genomsnittet i EU -- och hela 44 procent högre än i Spanien.

Den nedåtgående prisspiralen är i grunden bra. Svenskarna har länge fått betala alltför mycket för sina matkassar.

Men när det gäller mat är låga priser inte allt. Kvaliteten spelar också en viktig roll. Det finns en risk att den aspekten hamnar i skymundan nu när prispressen får handlarna att satsa allt mer på strömlinjeformning och storskalighet.

Att maten som säljs har olika kvalitet behöver egentligen inte vara ett problem. Det kunden förlorar i kvalitet får han eller hon oftast igen i plånboken. Men då måste det också finnas en bra märkning, som förenklar valet. Nu används ett myller av olika märkningar, som ofta är svåra att hålla reda på.

Så visst, det är bra att priserna sjunker. Men det är först när kunderna enkelt kan göra välinformerade beslut i grönsaks- och köttdiskarna som vi kan vara riktigt nöjda med den svenska matmarknaden.

Läs mer om