Delade turer innebär att arbetsdagen delas upp i två eller flera olika pass med obetald fritid emellan. Det förekommer främst inom äldreomsorgen och lokaltrafiken. Förutom den livegenskap det innebär för de anställda, kan de delade turerna ge upphov till rent farliga arbetssituationer på grund av stress och trötthet.
Ekot, som granskat de delade turerna, har fått in hundratals berättelser från människor som arbetar på det här sättet. Busschaufförer som inte minns vilken linje de håller på att köra och omsorgspersonal som gör allvarliga misstag, som att glömma viktiga mediciner. Ungefär 150 000 personer uppges arbeta delade turer. Av dessa är cirka 100 000 medlemmar i fackförbundet Kommunal, som förra året gav ut en rapport om delade turer i välfärdssektorn. Deltidsanställda jobbar oftare än heltidsanställda delade turer, och förekomsten skiljer sig markant runt om i landet. I Norrbotten jobbar nära 80 procent delade turer medan siffran för Stockholms län ligger på drygt 25 procent. En överväldigande majoritet av de anställda är kritiska till delade turer.
I torsdags diskuterades saken i riksdagen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill att regeringen ska ta tag i frågan, men Alliansen och Socialdemokraterna sade nej med hänvisning till att det främst är en facklig fråga, som dessutom är svår att lagstifta om. Alla är heller inte negativa till delade turer, en del tycker att det är bekvämt. Är ett lagstiftat förbud då rätt väg att gå? Ansvaret ska ligga på arbetstagare/fack och arbetsgivare - Kommunal och SKL bör se sin börda an. Bland privata arbetsgivare förekommer delade turer mer sällan och dessutom trivs anställda inom privat vård och omsorg i genomsnitt bättre på jobbet och med hur ledningen utvecklar verksamheten.
Vad sägs om de argumenten för fler privata initiativ i välfärden?