I uppdragets natur ligger att det är förenat med livsfara. Det är de frivilliga soldaterna medvetna om när de åker iväg. Skulle inte insatserna i Afghanistan vara farofyllda skulle vi inte skicka soldater över huvudtaget, utan civil personal. Både Försvarsmakten och politiker har dock varit dåliga på att informera allmänheten om hur verkligheten ser ut för svenskarna i Afghanistan.
Efter dödsskjutningen höjs nu röster om att Sverige borde dra sig ur kriget. Vänsterpartiet tycker sig ha fått vatten på sin kvarn, även om partiledaren Ohly menar att dödsskjutningarna i sig inte utgör något argument för att lägga ned den svenska Afghanistaninsatsen. Miljöpartiets Peter Eriksson tycker att man ska fasa ut den svenska insatsen. Varken Ohly eller Eriksson verkar ha förstått vad de svenska åtagandena i Afghanistan innebär.
Fyra stupade soldater kan inte vara skäl att avbryta insatsen. Drar sig de västerländska styrkorna tillbaka kommer talibanerna att ta över på nytt. Regeringen Karzai är förvisso genomkorrupt, men den är avgjort att föredra framför ett återupprättat talibanstyre. Det visar också nyligen genomförda opinionsundersökningar där 70 procent av afghanerna uttalar sitt stöd för regeringen Karzai, medan bara sex procent sympatiserar med talibanerna. Stödet för de utländska truppernas närvaro är också stort bland befolkningen.
Om Sverige och andra västländer drar tillbaka sina insatser spelar man extremisterna på motståndarsidan i händerna. Sverige har tagit på sig ett engagemang i Afghanistan för att skydda civilbefolkningen och stödja den mödosamma uppbyggnaden av ett fungerande samhälle. Att dra sig ur nu vore att lämna afghanerna i sticket. Att lämna dem i händerna på en fundamentalistisk extremiströrelse som attackerar flickskolor eftersom de anser att kvinnor överhuvudtaget inte ska få utbilda sig.
Att Sverige ensamt skulle dra sig ur skulle sända mycket tveksamma signaler till de övriga deltagande länderna. Är svenskars liv mer värda än danskars, norrmäns och britters? Hur trovärdiga blir våra andra säkerhetspolitiska åtaganden i form av Solidaritetsförklaringen och Lissabonfördraget?
Dödsskjutningarna visar behovet av beredskap att möta det hårdare klimatet i de regioner där svenskarna arbetar. Fler bepansrade fordon behövs, mer välfungerande underrättelseverksamhet och förstärkningar på personalsidan. I dagsläget övervakar 500 svenska soldater en yta lika stor som Norrbotten. Ett större engagemang och stöd för de soldater som frivilligt riskerar sina liv för att kunna göra skillnad i ett av världens mest krigshärjade länder vore också välkommet. Stöd våra soldater.