Länets äldreomsorg rankas högt

Östergötland har en relativt bra äldreomsorg - i alla fall om man frågar Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Åtvidaberg och Ödeshög är bland de bästa kommunerna i landet på att förebygga äldres fallolyckor.

Åtvidaberg och Ödeshög är bland de bästa kommunerna i landet på att förebygga äldres fallolyckor.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-11-11 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Östergötland har en relativt bra äldreomsorg - i alla fall om man frågar Sveriges kommuner och landsting (SKL).

De har för andra året i rad gjort en öppen jämförelse av äldreomsorgen i landets kommuner, och när de pekar ut de 26 bästa kommunerna är inte mindre än fem östgötska: Ödeshög, Åtvidaberg, Valdemarsvik, Söderköping och Mjölby. Det placerar Östergötland som näst bästa län, bara Skåne har fler kommuner med på topplistan.

Det går att dra två generella slutsatser utifrån SKL:s topplista. Bra äldreomsorg hittar man i små kommuner, inga större städer finns med i toppen. Och bra äldreomsorg hänger inte på pengarna, av de 26 toppkommunerna har 24 kostnader för äldreomsorgen som är lägre än de "borde" vara enligt standardberäkningar.

Samtidigt ska man inte stirra sig blind på topplistan. SKL:s jämförelse bygger på 21 olika indikatorer som mäter och rankar så olika saker som fallskador, läkemedelsanvändning, strokevård, vård i livets slutskede och personalens utbildningsnivå. En topplista utifrån så olika och svårjämförda faktorer blir lätt litet slumpmässig.

Det viktigaste med jämförelsen är i stället att kommunpolitiker, skattebetalare samt människorna som jobbar i eller är beroende av äldreomsorgen på detaljnivå kan jämföra den egna kommunens äldreomsorg med andras.

Länets kommuner kan rikta blickarna mot Ydre för att lära sig hur man håller nere andelen äldre som äter väldigt många olika mediciner. Valdemarsvik kanske kan förklara hur de lyckas få tillbaka funktionsförmågan hos så många strokedrabbade. Norrköping och Linköping kan fundera över varför fler är ensamma i dödsögonblicket hos dem än i de mindre kommunerna. Vadstena kanske kan visa Ydre hur man använder pengarna effektivt, så att inte kostnaderna skenar iväg.

SKL:s vd Håkan Sörman är förvånad över de stora skillnader som kommer fram i jämförelsen, mellan kommuner och mellan kvinnor och män. Förhoppningsvis kan de öppna jämförelserna leda till en diskussion om likvärdig äldreomsorg. Det är inte okej att risken för fel- eller övermedicinering, chansen att bli återställd efter en stroke eller bemötandet man får i livets slutskede beror på vilken kommun man bor i eller vilket kön man har.

Det som fortfarande saknas i SKL:s jämförelse är tydliga redovisningar av de "mjuka" värden som är svårare att mäta än fallolyckor och läkemedelsanvändning. SKL har dock ambitionen att täcka även det de kallar "social omsorg och service", och har bland annat lagt in resultat från brukarundersökningar, mått på personalkontinuitet i hemtjänsten och självbestämmande på särskilda boenden.

Tyvärr är det än så länge endast ett fåtal kommuner som finns redovisade under dessa indikatorer. Förhoppningsvis har det ändrat sig redan till nästa års jämförelse. Att slippa möta nya ansikten varje dag hemtjänsten ringer på och att själv få bestämma över sovtider och matsedel på äldreboendet är oerhört viktiga delar av äldreomsorgens kvalitet.

Läs mer om