Långt ifrån underbart om regionerna

"Alliansen levererar". Så inledde statsminister Fredrik Reinfeldt onsdagens presskonferens om regionfrågan. Där han tillsammans med Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund berättade att regeringen nu öppnar för storregioner.

Levererar i många frågor. Men inte i frågan om en ny regional uppdelning av Sverige. Bild: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Levererar i många frågor. Men inte i frågan om en ny regional uppdelning av Sverige. Bild: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-01-29 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

"Alliansen levererar". Så inledde statsminister Fredrik Reinfeldt onsdagens presskonferens om regionfrågan. Där han tillsammans med Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund berättade att regeringen nu öppnar för storregioner.

Men det de fyra har kommit överens om är att permanenta försöken med regioner i Skåne och Västra Götaland, låta Halland och Gotland - i strid med Ansvarskommitténs förslag om större enheter - bilda regioner och att inte fatta några nya beslut om regioner förrän under nästa mandatperiod.

Det innebär att det kan dröja upp till fem år innan några nya regionbeslut tas. Om Östergötland skulle bestämma sig i dag för att bilda region med Kalmar kan det alltså inte bli verklighet förrän tidigast efter valet 2014. Om ens då.

För påståendet om att regeringen har enats i regionfrågan är en sanning med modifikation.

Grundsynen skiljer sig fortfarande åt mellan Moderaterna respektive Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Moderaterna vill inte ha några storregioner. De tre andra partierna hade gärna sett att processen redan var igång.

Därför har de valt en medelväg. En väg som inte går helt på tvärs med den Moderata linjen eftersom partiet ändå är för att försöken i Västra Götaland och Skåne permanentas. En väg som innebär att även de tre andra partierna får något: Att det blir två, om än pyttesmå, nya regioner.

I praktiken behåller Sverige en tredje politisk beslutsnivå med beskattningsrätt, vilket Moderaterna egentligen inte vill. Men med överenskommelsen om att skjuta alla nya regionbeslut på framtiden och en tydlig markering om att det inte är aktuellt med någon maktförskjutning från staten till regionerna har Moderaterna kunnat gå med på att låta Halland och Gotland få bli regioner.

Det är dock inte detsamma som att regeringen ger grönt ljus för storregioner. Nej, det man har enats om är att skjuta avgörandet av regionfrågan på framtiden.

Att regeringen inte är lika enig som den vill verka framgick tydligt på presskonferensen. Statsministern var obekväm och medgav att Moderaterna har fått krypa till korset. De tre andra partiledarna gjorde vad de kunde för att alliansen skulle framstå som enig. Gång efter annan betonade de hur viktigt det är att regionerna växer fram underifrån, vilket ju har varit Moderaternas paroll.

Intressant hade det också varit att få veta vad de menar med "underifrån".

Fredrik Reinfeldt sa till TT i onsdags att det främst har varit kommunalråd som varit intressenter i regionprocessen. Underförstått att det inte finns något folkligt krav på storregioner. Eller, med andra ord: Att kommunalråd driver på för storregioner är inte samma sak som att de växer fram underifrån. Men hur realistiskt är det att förvänta sig en folklig resning för regionerna?

Med det i åtanke är det svårt att hålla med Reinfeldt om att alliansen levererar i regionfrågan. Att Östsams ordförande Jan Owe-Larsson tycker att beskedet om denna halvmesyr är "alldeles underbart" är en gåta.

Läs mer om