I förra veckan satte högskoleverket betyg på den nya lärarutbildningen: Ett misslyckande så här långt. Utbildningsminister Leif Pagrotsky har nyligen föreslagit förändringar av utbildningen, liksom folkpartiets Lars Leijonborg och Jan Björk-lund.
Denna våg av kritik har fått fyra företrädare för Lärarutbildningskonventet -- en sammanslutning av de 25 lärosäten där lärarutbildning bedrivs i dag -- att författa en debatt-artikel. Eftersom materialet skall ha nekats publicering i pressen har undertecknarna betalat 250 000 kronor för en helsidesannons i DN. "Ensidig debatt riskerar sänka lärarutbildningens status och kvalitet", löd den braskande rubriken.
Till det yttre påminner annonsen om en vanlig debattartikel, men texten är inget under av lättfattlighet. Kanske borde författarna helt enkelt ha ansträngt sig lite till. Om de skrivit en bättre artikel hade de sannolikt getts utrymme på debattplats.
Folkpartiledaren Lars Leijonborg säger att han inte har något emot att få mothugg, men han vill att Riksrevisionen skall granska om pengarna använts rätt.
Leijonborg har en klar poäng. Det är inte rimligt att statliga medel till lärarutbildning används för att bekosta en annons som i själva verket är ett inlägg i en pågående debatt.
Rolf Hedquist, en av undertecknarna och chef för lärarutbildningen i Umeå, håller inte med om att de som gav sig in i debatten själva borde ha betalat för kalaset.
"Egna privata medel? Det är lite svårt att göra, i så fall får man starta en insamling", sade han till Ekot igår.
En attityd som knappast ökar förtroendet.