Till socialjouren kan man vända sig om man har akuta sociala problem och inte kan vänta till socialkontoret öppnar. Det kan till exempel röra sig om barn som far illa, som måste omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU). Eller om att ge råd, stöd och skyddat boende till våldsutsatta kvinnor.
I stora kommuner kan jouren ha mycket att göra. I små kommuner, som Boxholm, kan det alltså röra sig om ett fåtal ärenden per år. Under det senaste decenniet har ansvaret för de här ärendena legat på socialnämndens ordförande och vice ordförande. De finns tillgängliga och svarar i jourtelefonen, för att sedan fatta beslut om hur man ska lösa problemet i dess akuta skede.
Under en rad av år har man diskuterat en förändring av socialjouren, men tidigare utredningar har inte lett någon vart. Svante Christiansson, chef för individ- och familjeomsorgen i Boxholm, säger till Corren (21/10) att det nuvarande upplägget inte är något större problem eftersom det handlar om så få ärenden.
Men i kommuner där belastningen på socialjouren är högre och i ett ekonomiskt tufft läge där belastningen på socialtjänsten i sin helhet kommer att öka är det inte oproblematiskt att det är politikerna som har makten över beslut i enskilda ärenden.
Till skillnad från exempelvis sjukvården - där läkarna har det yttersta ansvaret och beslutar om människors vårdbehov - så är det politikerna som har den rollen inom socialtjänsten. Tjänstemännens uppgift är att bereda och dokumentera ärenden, men det är socialnämnden som fattar beslut. Visserligen är det vanligaste att nämnden följer socialsekreterarnas förslag. Men politikerna har formell möjlighet att inte göra det och det händer att socialnämnden väljer helt andra vägar än de tjänstemännen föreslagit. Trots att de är utbildade i socialt arbete och politikerna nästan alltid är lekmän.
Därför bör Boxholms planer på att delegera ansvar från socialnämnden till tjänstemännen bli verklighet. Som Britt-Marie Johansson (S), ordförande i socialnämnden, mycket riktigt påpekar har socialsekreterarna "mer koll" (Corren 21/10). Det är de som träffar människorna som berörs. De har kunskaperna och erfarenheterna och vet mest om individers olika behov av vård, stöd och skydd.
Att socialsekreterarna får större ansvar leder till mer av långsiktighet och stabilitet i det sociala arbetet. Det medför i sin tur att samhällets resurser används på ett mer effektivt sätt. Och att våra gemensamma resurser ska användas så effektivt som möjligt bör givetvis vara en ledstjärna även i små kommuner.
Men ytterst handlar frågan om socialjouren i Boxholm om en helt annan princip: Att socialt utsatta människors öde inte ska ligga i händerna på lekmän, utan på personer med rätt utbildning och gedigna erfarenheter.