Låt David slippa slåss mot Goliat

Alla politiker älskar småföretag i teorin. I praktiken är det inte ovanligt att man låter kommunala bolag som Tekniska verken sabotera företagens marknad.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-02-06 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Alla politiker älskar småföretag i teorin. I praktiken är det inte ovanligt att man låter kommunala bolag som Tekniska verken sabotera företagens marknad.

Kommunallagen slår fast att kommuner inte ska konkurrera med privata företag. Kommuner får bara driva näringsverksamhet om den är allmännyttig, drivs utan vinstsyfte och bara riktar sig till kommunens egna invånare. Syftet är att skydda det privata näringslivet från osund konkurrens. Men det av Linköpings kommun helägda Tekniska verken med dotterbolag säljer produkter och tjänster som fastighetsförvaltning, energideklarationer, snöröjning, park- och gatuarbeten, svets- och smidesjobb, bilreparationer och jord- och trädgårdsprodukter. Dessutom driver man en blomsterbutik.

Stig Holm, vd för Tekniska verken, ser inga problem med att bolaget går rakt på tvärs mot kommunallagens intentioner. Kanske har han drabbats av fartblindhet. Tekniska verken har växt som ett ogräs de senaste åren, och beskriver sig själv som "ledande aktör med internationell status inom biogasområdet". Med sådana lysande utsikter vill man inte höra på tråkigt tuggande om kommunallagen. "Vi lever inte längre i forntiden och kommunala lagar från 1800-talet motsvarar inte vår tids behov", är Holms föraktfulla kommentar till lagen.

Men att politikerna Lena Micko (s) och Paul Lindvall (m) inte verkar ta problemet på allvar är värre.

Micko föredrar att se på Tekniska verken som en "motor" som regionens företag har nytta av. Synsättet känns tyvärr symtomatiskt för en socialdemokrati som tror mer på att gynna företagande genom stöd och bidrag, än genom frihet från onödiga regler och skatter.

Lindvall verkar inte ha tänkt igenom frågan alls. För varje näringsgren där de kommunala bolagen ägnar sig åt osund konkurrens, hittar han en ursäkt.

Antagligen handlar det om missriktad välvilja från de båda politikerna. De vill att Linköpings invånare ska få en bra och kostnadseffektiv service, och slinker det med litet mer än kärnverksamheterna så må det vara hänt.

Men på sikt blir ett sådant resonemang kontraproduktivt. Om småföretag i Linköping inte kan växa, måste lägga ned eller kanske aldrig bildas, för att varje företagare upplever konkurrensen från de kommunala bolagen som Davids kamp mot Goliat - då är det ett allvarligt problem.

Politiker som säger sig älska småföretag har insett att det är många små företag som är framtidens motor. Men om man älskar småföretagen också i praktiken så låter man inte kommunala bolag konkurrera på oschysta villkor.

Det är möjligt att Stig Holm och Lena Micko har rätt när de säger att lagen behöver regionaliseras, att kommuner måste få större möjligheter att arbeta över gränserna för att vara effektiva. Betydligt viktigare är dock att kommuner slutar att konkurrera sönder det privata näringslivet. För att uppnå det måste lagen ändras så att kommunala bolag inte fortsätter att vara ett sätt att kringgå den, och så att kommuner som bryter mot lagen kan straffas.

Läs mer om