Låt vingårdarna sälja direkt till kunderna

Förra året tillverkade Härna gård i Vreta kloster 2 000 flaskor vin. Det är en droppe i havet i jämförelse med vad Systembolaget säljer under ett år. Om gården fick möjlighet att sälja direkt till kunderna skulle det knappast påverka den totala alkoholkonsumtionen i Sverige. Det skulle inte heller snedvrida konkurrensen inom EU.

Fler jobb och mer turism, hoppas Åke Wester kunna bidra med om Härna gård får sälja direkt till kunderna. Det vore bra om han fick chansen.

Fler jobb och mer turism, hoppas Åke Wester kunna bidra med om Härna gård får sälja direkt till kunderna. Det vore bra om han fick chansen.

Foto: Jan-Christer Persson

Linköping2010-01-18 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Gårdens försäljning skulle dock kunna öka och på sikt skapa nya arbetstillfällen. Fler turister skulle också kunna lockas till gården, hoppas vinproducenten Åke Wester (Corren 16/1).

Svenskproducerat vin är en exklusiv produkt som knappast efterfrågas av den genomsnittlige Systembolagskunden. Producenterna konkurrerar med kvalitet, inte med pris, och bidrar till att hålla den svenska landsbygden levande. I dag är deras produkter huvudsakligen beställningsvaror. Om kunden bara vill köpa en enda flaska betyder det förlust.

Tre av fyra regeringspartier (M, C och FP) är för gårdsförsäljning. Ändå dröjer regeringen med beslut, i väntan på ytterligare en utredning. Däremot får vingårdarna rätt att låta kunderna provsmaka produkterna. Det är ett litet steg i rätt riktning.

Försäljningsförbudet innebär att svenska vingårdar inte kan verka på samma villkor som sina europeiska konkurrenter. Haken är Systembolagets försäljningsmonopol, som Sverige har fått behålla genom ett undantag från EU:s konkurrensregler.

Om svenska vingårdar får försäljningstillstånd går det inte längre att hindra utländska tillverkare från att sälja direkt till svenska kunder. En sådan utveckling skulle välta hela den svenska alkoholpolitiken över ända och måste naturligtvis undvikas.

Systembolagets vd Magdalena Gerger gör bedömningen att direktförsäljning av vin på svenska gårdar skulle få svårt att klara en prövning i EG-rätten (DN 7/9-2009). Hon föreslår att kunderna i stället får möjlighet att göra en e-beställning när de besöker en vingård, för att sedan hämta ut varorna i någon av Systembolagets butiker.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har en bättre lösning. Hans förslag är att vingårdarna blir ett slags filialer till Systembolaget. Därmed skulle de kunna sälja vin direkt till kunderna, men inte konkurrera med lägre priser. Erlandssons förslag ger ett visst hopp om ett kommande regeringsbeslut i frågan om gårdsförsäljning.

I Finland där staten också har monopol på försäljningen av alkohol, har vingårdarna fått tillstånd att sälja sina produkter genom ett liknande undantag. Den europeiska spritindustrins samarbetsorganisation (CEPS) är dock kritisk till modellen och EG-domstolen har ännu inte tagit ställning till om den diskriminerar utländska producenter.

Nu skjuter alliansregeringen frågan på framtiden genom att tillsätta en ny utredning. Det är en alldeles för defensiv taktik.

Det är dags för regeringen att visa prov på politiskt mod. Ett positivt beslut om gårdsförsäljning är inte bara bra för landsbygden. Den ger också fler jobb i en näring som är på tillväxt i Sverige.

Läs mer om