Sievers beskriver hur elever får agera "stötdämpare", att skolan ofta ägnar sig åt kollektiv skuldbeläggelse och att ändlösa föräldramöten diskuterar "värdegrund" och "situationen i klassen" - trots att alla vet att det egentligen handlar om eleverna X, Y och Z.
En ledtråd till hur det har kunnat bli så här får man om man läser anmälningar till Skolinspektionen.
En genomgång av ett antal anmälningar mot skolor i Correns spridningsområde visar att de ofta används som "hämnd" från föräldrar som har hamnat i konflikt med barnets skola. Man kan läsa sig till hur en konflikt runt barnet har vuxit sig större under en längre tid. Barnet kanske slår och hotar andra barn och lärare, och/eller stör ordningen i klassrummet. Skolan vidtar åtgärder, och i svåra fall larmar man socialförvaltningen - ibland också polisen. Föräldrarna svarar med att anmäla skolan till Skolinspektionen.
Ofta är de missnöjda med att barnet har fått för litet stöd och hjälp, men många tar också upp att barnet blivit kränkt genom utpekande, när skolan har försökt lösa konflikter.
Det här skulle inte vara något problem om skolorna såg anmälningar som en naturlig del av sitt utvecklingsarbete. Men många rektorer och lärare är rädda för anmälningar - och ännu räddare för den mediala uppmärksamheten som kan följa.
Då är risken stor att skolan väljer en feg och missriktat hänsynsfull väg. Att elever och föräldrar samlas och pratar om värdegrund och situationen i klassen - utan att nämna några namn - är ju inte utpekande och kan inte kränka någon. Det leder sällan till några förbättringar heller, men om skolan skulle bli anmäld kan man i alla fall hävda att man har gjort något.
Anmälningsmöjligheten är en rättssäkerhetsfråga för elever som far illa i skolan. Att vissa föräldrar anmäler för att "hämnas", eller är så lättkränkta att de inte ser när skolan försöker hjälpa deras barn, är inget argument för att inskränka möjligheterna att anmäla en skola.
Lösningen handlar snarare om att skolorna blir mindre rädda för kritik, och försöker se varje anmälan som en möjlighet att utvärdera och förbättra sitt arbete. I detta ligger också att försvara och förklara varför konfliktlösning i klassrummet ibland kräver utpekande.
Och skulle läget inte förbättras kan vanliga, "okränkta" föräldrar börja använda anmälningsverktyget. Om Skolinspektionen fick in anmälningar från mammor och pappor som är trötta på att deras barn får vara stötdämpare mellan eleverna X och Y, eller att mattelektionerna förstörs av eleven Z, då skulle skolorna bli tvungna att bry sig om också de "ordentliga" eleverna. Många föräldrar drar sig nog för att vara jobbiga och göra anmälningar, men på lång sikt är alternativet värre: En uppdelad skolvärld där skötsamma barn flyttas till en annan skola.