Replik på Correns ledare "Värna naturen, bo i staden!", 30/7: I ledaren har skribenten lyckats med bedriften att klä näst intill alla fördomar om landsbygden och dess förutsättningar i ord. Vi som företräder organisationerna LRF och ”Hela Sverige ska leva”, är bekymrade och ledsna över den förenkling och förfelning av debatten artiklar som denna bidrar till.
Mellan stad och landsbygd finns inget motsatsförhållande. För en region i utveckling behövs båda som jämbördiga parter. I strategin för EU:s utveckling ”Europa 2020” framgår med all önskvärd tydlighet att det måste till en rejäl satsning på förnybara energikällor. Den största delen av dessa kommer direkt eller indirekt av det som produceras i jorden och skogen.
Inget av det sommarlandskap som romantiseras i ledaren vore möjligt utan en landsbygd där människor och företag kan leva och utvecklas. Det moderna, effektiva lantbruk som skribenten hyllar och som ska fixa maten åt den välmående stadsmänniskan måste kunna utvecklas i Sverige - inte bara i utlandet. Framtiden kräver tuffa avvägningar om vi ska klara matproduktionen och levande landsbygd. Den globala frihandel som skribenten förväntar sig ska klara hans matförsörjning är en blek förhoppning som visar på brist i omvärldsbevakningen. Med stark tillväxt i länder på andra sidan jorden och Sverige som Europas mest matimportberoende land, ska man vara försiktig med att hoppas på att matförsörjningen klaras utanför landets gränser. För att klara det hållbara livet i staden i framtiden krävs bättre kretslopp mellan stad och land och detta kan bara låta sig göras på ett miljöeffektivt sätt om mer mat produceras närmare där den konsumeras.
I ledaren antyds dessutom att man lever ett friskare och friare liv i stadsmiljöer. Är det därför svensken vill ut till det rogivande landet när man har ledigt? Tvärtom finns det många studier som antyder att livskvalitén är högre i lantliga miljöer än i urbana. Mindre anonymitet och ett lugnare tempo med färre materialistiska krav bör borga för sundare leverne. Urbaniseringen finns och fortgår, men staden och landsbygden behöver varann och vi är övertygande om att landsbygden är en motor och förutsättning för en omställning till ett mera hållbart samhälle, oavsett var man väljer att bo.
Svar: Vem romantiserar och har fördomar? Matutbudet är i dag större, billigare, mer varierat, färskare och näringsriktigare än någonsin tidigare. Detta tack vare det moderna jordbruket, ett snillrikt transport- och logistiksystem samt den globala handeln. En utveckling som drivits fram av den accelererande urbaniseringen. Vi använder resurserna effektivare, sliter mindre på landsbygdens natur och kan föda allt fler så att hela världen kan leva. Bejaka istället dessa framsteg som de facto gör vårt samhälle hållbarare.