Liberaler här och där

Ernst Klein skriver replik på ledaren "Bred och spretig liberalism" (29/12) och ledarredaktionen svarar.

Linköping2012-01-09 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kan en liberal se ut hur som helst? Det tycks vara tanken i onsdagens ledare i Corren.

Där utses Hans Bergström till högerliberal och jag till vänsterliberal.

Men Hans Bergström, numera amerikansk medborgare, har mycket demonstrativt ställt sig på högerkanten i amerikansk politik. Om någon där borta skulle kalla honom liberal skulle han förmodligen få hjärtslag.

Det är också dumt att som Corren gör, bedöma en politisk analys efter var upphovsmännen står politiskt. Försök i stället bedöma texten efter vilka argument som framförs. Eller ska man fortsättningsvis kunna avfärda allt som skrivs på Correns ledarsida som "borgerligt"?

Ernst Klein

Corren svarar:

Syftet med ledaren var just att visa att begreppet liberalism i Sverige blivit så brett att det kan betyda allt och inget - från en omfördelande vänsterliberalism som omfamnar social ingenjörskonst till en högerliberalism som vill största möjliga frihet för både individ och ekonomi.

I USA har begreppet liberal en snävare betydelse, med tydliga associationer till det demokratiska partiet och vänsterpolitik. Därför leder det fel att sammanblanda de två begreppen. Hans Bergström som varit chef för DN:s liberala ledarsida är liberal i svensk betydelse, men inte enligt den amerikanska.

Kleins och Bergströms analyser av Obama skiljer sig inte bara åt i argumenten, de presenterar helt olika verklighetsbilder och fakta. Därav vår undran om det är den egna placeringen på höger/vänster-skalan som förklarar skillnaden.

Correns ledarredaktion

Läs mer om