Opinionsmätningsföretaget Demoskops vd konstaterar att nästan hälften av de svenska väljarna ännu inte bestämt sig för vilket parti de skall rösta på i EU-parlamentsvalet om två månader. Den skenbart neutrale opinionsmätaren agerar dock själv opinionsbildare: "Om inte de svenska politiska partierna lyckas förklara vilken nytta de anser sig kunna göra i EU-parlamentet, kommer väljarna allt mer att förlora intresset", profeterar han.
"Felet" som de svenska partierna gör skulle enligt detta synsätt bestå i att de anlägger ett alltför svenskt perspektiv, att Europadebatten i Sverige handlar alldeles för lite om Europa. Det påståendet tål att ifrågasättas.
Problemet med valen till EU-parlamentet är inte alls att valrörelserna inför dem är för "nära" medborgarnas perspektiv, utan precis tvärtom - frågorna är för långt borta, är för svåra att greppa, de berör inte tillräckligt mycket. Därför är valdeltagandet så lågt - och det överallt i EU. Det inskränkta ligger i att som Demoskops vd gör tillskriva Sverige en i EU-sammanhang föregivet unik inskränkthet.
Engagemanget inför det svenska valet till EU-parlamentet - en institution som traditionellt fungerar som hävstång för ökad, överstatlig makt -- kan endast höjas om tillräckligt många väljare ser detta som ett tillfälle för att ännu en gång uttrycka sin åsikt om maktförflyttningen bort från Sverige.