Ljunkan, centrum för yrkesutbildning

Riktiga män pluggar inte. De reder sig bra ändå. Ann-Sofie Nyström, Uppsala universitet, upptäcker en "distinkt antipluggkultur" när hon kartlägger attityderna hos eleverna­ i två gymnasieklasser

Linköping2012-03-27 10:31
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Inget nyttunder solen, med andra ord. Mer än att kunskapsbegreppet har vidgats med åren. Jämför verktygslådan hos en kille som utbildade­ sig till bilmekaniker 1974 med en tjej eller kille som går på fordonsprogram­met i år.

Arbetsgivarna reagerade hårdare än oppositionen när utbildningsminister JanBjörklund (FP) lanserade förslaget att elever på yrkesinriktade program ska slippa skita ner nävarna med teoretisk utbildning.

Arbetsgivarna sa som det var: Ingen kommer att anställa ungdomar som väljer en sådan utbildning.

Kunskapssamhället i Björklunds tappning är inte öppet för alla.

Anders LjungstedtsGymnasium i Linköping ska bli "Sveriges främsta centrum för yrkesutbildning", enligt politikernas "nya vision".

Utgångspunkten är intressant, rätt och riktig. Förutsättningar finns. Jag läser vad den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna säger i ämnet och landar på följande slutsats: Bara politikerna lägger den mest snäva partipolitiken åt sidan och koncentrerar sig på vad som är bäst för Anders Ljungstedts Gymnasium, kan det bli både intressant och spännande att följa utvecklingen vid skolan.

* Yrkes- och företagargymnasium

* Vuxen- och uppdragsutbildning

* Yrkeshögskola

Tre fundament som kan bära. Om det nu är möjligt att förverkliga målsättningen om "Sveriges främsta centrum för yrkesutbildning", när skolvärlden förvandlats till en murrig marknad där kortsiktighet och ohejdad konkurrens råder.

Kombinationen fler skattefinansier­ade privatskolor (friskolor) och ­färre elever (1 000 färre gymnasieelever i Linköping 2015/2016 jämfört med 2011/2012) förenklar inte omvandlingen av Ljunkan.

Politikernas målsättning - Sveriges främsta centrum för yrkesutbildning - kan inte förverkligas med mindre än att Ljunkan garanteras vettiga resurser, med tonvikt på driftiga och motiverade lärare, engagerade skolledare och långt mycket mera av samarbete och samordning med näringslivet. Äktenskapet med Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit.

Linköpings Universitet har alltid visat ett begränsat intresse för eftergymnasiala yrkesutbildningar. Därför är det välkommet att Lin­köpings kommun vill etablera sådan utbildning "i anslutning till Anders Ljungstedts Gymnasium."

Ska politikernas"vision" bli verklighet måste skolan, näringslivet och facken bli långt mycket bättre på att marknadsföra framtidens jobb och ­företag hos de yngsta skoleleverna, dvs från grundskolans årskurs ett.

Läs mer om