LO:s bluff om sjukförsäkringarna

I dag väntas riksdagen anta regeringens förslag till förändringar av sjukförsäkringen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-06-04 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I dag väntas riksdagen anta regeringens förslag till förändringar av sjukförsäkringen.

LO är på krigsstigen och målar upp en skräckbild: Tiotusentals sjuka människor kommer att riskera sin anställning och sin ersättning från försäkringskassan, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Socialdemokraterna ansluter sig - naturligtvis - till den retoriken.

Vad ligger bakom de stora orden och politiserade utspelen?

Sverige har ett sjukförsäkringssystem som inte fungerar. Det konstaterade en utredning ledd av Anna Hedborg 2006.

Svenskar blir allt sjukare ju färre jobb det finns. I andra länder är sjuknivån jämn över tid.

Sjukfrånvaron vid en viss diagnos har ökat dramatiskt. År 1990 sjukskrev sig genomsnittssvensken 110 dagar för en fotledsfraktur. År 2000 tog det 245 dagar för foten att läka.

Svenskarna är världens mest sjukskrivna folk. Men enligt många hälsoindikatorer är vi ett av världens friskaste.

Ovanstående är inte någon högerretorik utan utredningens slutsatser. Utredaren Anna Hedborg är själv socialdemokrat och före detta sjukförsäkringsminister. Hon fick sitt uppdrag av Berit Andnor (s) 2004.

Utredningen föreslår bland annat att sjukförsäkringen får en bortre gräns efter ett år och att arbetsgivarna får ett större ansvar för rehabilitering. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har tagit fasta på det i sitt lagförslag:

En rehabiliteringskedja ska skapas. Efter 3-6 månader prövas om arbetsgivaren inte kan hitta andra uppgifter som den sjukskrivne klarar. Efter 6-12 månader prövas om det inte finns något annat jobb som den sjukskrivne klarar. Dessutom underlättar man för den som tillfälligt vill prova på ett jobb under sjukskrivningen.

En tidsgräns på ett år införs. Sedan prövar försäkringskassan på nytt om man bör ha sjukpenning. Undantag görs för mycket allvarliga sjukdomar och för arbetsskador.

Den som helt saknar arbetsförmåga kan vara sjukskriven i två och ett halvt år innan det blir tal om förtidspension.

Kanske finns det brister i förslaget. Men det är ett seriöst försök att lösa ett akut problem. I dag fastnar alltför många i ändlösa sjukskrivningar på oklara grunder. En kortare, snabbare väg tillbaka till arbetsmarknaden är nödvändig.

Både LO och s vet att något måste göras åt sjukförsäkringarna. Men tydligen vill man hellre sabotera och ta politiska poäng - än ansvar. Wanja Lundby-Wedin tycker att regeringen borde ha tillsatt en parlamentarisk utredning, för att nå bred enighet. Men det första Tomas Eneroth (s), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, gjorde när Hedborg-utredningen lagts fram - var att tala om att s minsann inte var intresserade av att sitta med i någon parlamentarisk utredning. Vet Lundby-Wedin om det? Förmodligen.

Varken LO eller s har heller kommit med några konstruktiva förslag. Hade de gjort det är det fullt möjligt att de hade kunnat vara med och påverka.

Men Wanja Lundby-Wedin nöjer sig med att spela politisk bluffstopp. Det är bekvämt. Och hon är ju van vid att ingen synar.

Läs mer om