Skolor utsätts allt oftare för skadegörelse och inbrott, vilket kostar kommunerna stora pengar. För att minska de här brotten sätter allt fler skolor upp övervakningskameror som spelar in allt som händer på och utanför skolan under kvällar och nätter.
En skola i Malmö och tre skolor i Linköping har fått tillstånd att kameraövervaka mellan klockan sex på kvällen till sex på morgonen, och dygnet runt när skolorna är stängda. Det tycker justitiekansler, JK, Göran Lambertz är för mycket och har därför överklagat besluten till berörda länsrätter.
Enligt JK räcker det att sätta igång kamerorna först vid klockan åtta på kvällen när skolan är öppen och klockan fem på eftermiddagen under helger och lov.
Och eftersom det är den personliga integriteten - "frihetskänslan", som Lambertz kallar den - som får stå tillbaka när kameraövervakningen breder ut sig har Lambertz rätt i att den bara bör tillåtas i undantagsfall, när den är bevisat effektiv. De brott som kameraövervakningen ska stävja begås senare på kvällen eller under natten och därför finns det ingen anledning till att kamerorna ska gå på redan klockan sex.
Men diskussionen om övervakningssamhället måste föras på betydligt bredare front än så här. Övervakningskameror finns numera på bussar, tågstationer, idrottsarenor och vid bankomaten.
Även när det gäller dem måste vi fråga oss om de har den effekt de är tänkta att ha.