Många hinder på vägen till förändring

Förändring. Det är vad den svarte senatorn från Illinois, Barack Hussein Obama, har lovat USA och världen.

Sent i går kväll pekade allt på att Barack Obama skulle vinna presidentvalet.

Sent i går kväll pekade allt på att Barack Obama skulle vinna presidentvalet.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-11-05 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Förändring. Det är vad den svarte senatorn från Illinois, Barack Hussein Obama, har lovat USA och världen.

Sent på tisdagskvällen pekade allt på att han skulle vinna det amerikanska presidentvalet - kanske rent av med bred marginal.

Men kommer han i så fall att kunna leva upp till sitt löfte?

Demokraten Obama talar storslaget om bättre sjukvård för svaga grupper - men så långt som till en obligatorisk sjukförsäkring för alla går han inte. Obama vill att alla barn ska täckas av sjukförsäkringen och att skattefinansierade bidrag ska ge låginkomsttagare råd att försäkra sig.

Trots det kommer stora grupper sannolikt fortfarande att stå utanför försäkringssystemet. Det riskerar att skapa besvikelse.

Obama har en utmärkt målsättning när det gäller klimatet: USA:s koldioxidutsläpp bör minskas med 80 procent fram till 2050.

Men man kan fråga sig om han har en tillräckligt stark klimatpolitik och om USA är redo för konkreta åtgärder som leder fram till det målet. Varning för vidlyftiga löften, alltså.

Att dra tillbaka USA:s trupper från Irak är en annan av Obamas profilfrågor. Men om det låter sig göra på 16 månader, som han förespråkat, återstår att se. Realpolitiken i världens hetaste konfliktområde, som också innefattar bland annat Iran, Afghanistan, Pakistan och Israel, låter sig inte alltid styras av goda intentioner. Överraskningar kan vänta.

I utrikespolitiken står Barack Obama för förhandlingslinjen och han har sagt sig vara beredd att förhandla även med USA:s fiender. Det är rätt inställning, men att lösa konflikter genom samtal ger inte nödvändigtvis snabba resultat. Obama har också gjort klart att han inte kommer att tveka att förklara krig om situationen kräver det.

Obama har en skeptisk inställning till frihandel och tycks vilja möta den ekonomiska krisen med ökade handelshinder. Tyvärr är det inte rätt väg för att vinna tillbaka USA:s position som världens starkaste ekonomi, en position som hotas av den nuvarande krisen och av Kinas framväxt som ekonomisk supermakt.

Skulle Obama misslyckas i den ekonomiska politiken står väldigt mycket på spel - utrymmet för reformer, till exempel av sjukförsäkringen, minskar dramatiskt. Chanserna att Obama skulle bli omvald 2012 försämras rejält. Och fyra år är inte mycket för att förverkliga en vision om att lägga om kursen för USA:s politik.

Det finns kort sagt mycket fluff i Obamas politiska program. Hur stora förändringar han kommer att kunna - ja, faktiskt ens vilja - åstadkomma är långt ifrån självklart. Någon revolution är inte att vänta.

Trots det vore det hoppingivande, intressant och positivt om det amerikanska folket väljer honom före den långt mer erfarne republikanen John McCain.

Men USA och övriga världen gör klokt i att skruva ner sina förväntningar. De problem USA står inför låter sig inte trollas bort. Verklig förändring - i USA eller i världspolitiken - kräver många års målmedvetet arbete och resultatet beror inte enbart på en mans karisma eller politiska begåvning.

Läs mer om