Ett medborgarförslag om särskilda kvinnotider i Linköpings simhallar har blivit en snackis på Correns hemsida. Linköpingsbon som författat förslaget menar att många kvinnor inte vill bada samtidigt som män, på grund av religiösa, kulturella eller fysiska skäl. Dessa kvinnor ska också ha rätt och möjlighet att röra på sig, bli simkunniga och ta del av den service och utbud som en simhall erbjuder. Under dessa tider för kvinnosim bör även personalen vara helt kvinnlig, enligt förslaget. De flesta som i skrivande stund har tyckt till om förslaget på webben, anser att det är en dålig idé.
Könsexkluderande aktiviteter är emellertid inte särskilt ovanliga. Det finns nöjesevenemang, såsom ”Ladies Night” eller olika typer av butikserbjudanden, där bara kvinnor är välkomna. Föreningar och fritidsgårdar som anordnar ”tjejkvällar” hör man också talas om då och då. Personligen tycker jag att det är rätt löjligt och undviker sådana arrangemang. Men vill privata företag eller föreningar organisera sådana tjejiga events någon gång ibland, så får de väl göra det. Man behöver ju som sagt inte gå dit.
Från detta är dock steget långt, och dessutom åt helt fel håll, till att en kommunal simhall skulle införa mansfria badtider. Vi har i Sverige strävat länge efter jämställdhet mellan könen och så långt har vi kommit att kvinnor och män kan bada tillsammans. En könsuppdelning vore att backa bandet och sända ut fel signaler till dem som tvekar kring om de könsblandade bassängerna är acceptabla. För föräldrar som exempelvis har betänkligheter inför att dottern vill gå och simma med sina kamrater, kan ett sådant här beslut innebära en knuff i fel riktning. Om det finns badtider för tjejer så är det ju då tjejerna ska bada, eller? Det leder fel.
Alla människor ska känna sig trygga och välkomna när de befinner sig i en simhall i Linköping. Finns anledningar till att kvinnor, män eller barn känner annorlunda ska det åtgärdas. Men inte genom att exkludera den ena eller andra gruppen. I stället ska det tydligt deklareras att det här är ett badhus där vi behandlar varandra med hänsyn och respekt. En könssegregering skulle kunna få motsatt effekt och dessutom förvärra miljön på de mixade tiderna. Risken finns att det då uppfattas som legitimt med eventuella sexistiska beteenden eller kommentarer, för ”passar det inte kan du ju gå på kvinnotiderna i stället”, ungefär. Det är inte acceptabelt.
Ett kommunalt badhus bekostat och drivet med skattepengar måste vara öppet för alla medborgare. Exkluderande av män på vissa tider är inte vägen mot ett mer jämställt och tolerant samhälle. Tvärtom. Därför bör Linköpings kommun inte anta medborgarförslaget.