Socialdemokraternas skuggbudget, som presenterades i går, är kluven och motsägelsefull. Troligen är det en effekt av att partiet inte är färdigt med sin förnyelseprocess.
Å ena sidan har s uppfattat företagens svårigheter att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens, och vill därför låta arbetsgivarrepresentanter vara med och påverka placering och dimensionering av utbildningar. Det är bra.
Å andra sidan sitter s så stenhårt fast i sitt gamla vurmande för Ams-kurser att de inte kan se klart. När Mona Sahlin och Thomas Östros påstår att långtidsarbetslösheten bland unga har tredubblats så räknar de inte alla unga som fanns "i åtgärd" under s-regeringen. Om man räknar unga i riktiga jobb - och de flesta unga vill hellre ha riktiga jobb än åtgärder - ser siffrorna helt annorlunda ut.
Åtgärderna och Ams-kurserna är också så självklara för s-politiker att de inte ser hur deras egen misslyckade politik leder till Ams. "I dag saknar cirka 50 000 ungdomar i åldrarna 20-24 år fullbordad gymnasieutbildning", skriver s och argumenterar för mer åtgärder och Ams - när de borde sjunka genom golvet av skam över sitt utbildningspolitiska haveri.
Efter många års harvande med Ams-åtgärder borde s också ha insett det kontraproduktiva i att vissa, av staten godkända, deltagare i utbildningar får rekryteringsbidrag eller lönebidrag under utbildningstiden. Risken är uppenbar att människor skjuter upp viktig utbildning i väntan på att kanske bli en av de utvalda som slipper låna pengar från CSN. Dessutom kan man misstänka att människor som lånar pengar för sin utbildning tar den på större allvar.
Och när s lämnar Ams-åtgärderna för att beskriva hur företagen ska bli fler och större så försvinner de nyvunna insikterna om att det är CNC-operatörer, VVS-montörer och lastbilsmekaniker som arbetsgivarna skriker efter. Plötsligt är s tillbaka i fantasivärlden där framtiden stavas design, mode och datorspelsutveckling - just en sådan framtidsvision som har fått många unga att välja utbildningar som inte ger jobb.
När s dessutom pekar ut besöksnäringen och turismbranschen som nyckelområde för framtidens Sverige blir hjärnsläppet totalt: För inte alltför länge sedan, när s fortfarande hade makten, ville de förbjuda säsongsanställningar - något som skulle slå mycket hårt mot turismbranschen. Nu vill de att staten ska ordna yrkesutbildningar inom turism. Att satsa på en bransch som man samtidigt omöjliggör för - är det s nya melodi?