Det finns två nyckelfaktorer för lyckad integration: Arbete och språkkunskaper.
Många gör det enkelt för sig och hävdar att problemet är att vi tar emot alldeles för många flyktingar. I stället handlar det om att den svenska arbetsmarknaden har slutat fungera.
En ny undersökning från SCB, som presenterades av Svenskt Näringsliv i går, visar att det tar mycket lång tid för utrikes födda att få fast jobb i Sverige. Inte ens efter 20 år har utrikes födda samma förvärvsfrekvens som infödda svenskar.
Eftersom arbetsgivarna är försiktiga med att nyanställa, får många invandrare bara tillfälliga jobb som ofta dras in när konjunkturen vänder neråt.
För den som står utanför är den svenska modellen en kall, ogenomtränglig mur. Och för den som befinner sig på insidan är det ett system som låser in, snarare än som skapar trygghet.
Regeringen har gjort en del för integrationen, till exempel nystartsjobb för invandrare, men det mesta av arbetet återstår.
För att bryta igenom muren mellan de som har och de som inte har fasta anställningar måste turordningsreglerna luckras upp. Dessutom måste fackföreningarna ge upp sitt motstånd mot sänkta ingångslöner.
En större rörlighet på arbetsmarknaden har flera positiva effekter. Förutom att lagen om anställningsskydd hindrar småföretagen från att nyanställda, gör den också människor mer obenägna att lämna sin anställning för att förverkliga en företagsidé och därmed bidra till ökad tillväxt och fler arbetstillfällen.
I dag startar många invandrare företag, därför att det är så svårt att få en vanlig anställning. Det är också ett symptom på hur illa det är ställt med den svenska integrationspolitiken. Även högutbildade invandrare vars kompetens bättre borde kunna tas tillvara av samhället, ger sig in i den överetablerade och olönsamma restaurangbranschen.
Många invandrande akademiker får inte den SFI-undervisning de skulle behöva för att utöva sitt yrke. SCB-undersökningen visar att endast fem av tio utrikesfödda har ett jobb som motsvarar deras utbildning, jämfört med åtta av tio svenskar.
För att vi inte ska kasta bort värdefull kompetens måste SFI-undervisningen bli mer specialiserad.
Att behärska det svenska språket och att komma in på arbetsmarknaden är avgörande faktorer för att invandrare ska integreras i Sverige.
Om de rödgröna vinner valet blir det ingen reformering av las. Däremot blir det skattehöjningar, och kanske också en lag om rätt till heltid, som skapar ännu mer arbetslöshet.
Regeringen har en hel del att bevisa när det gäller jobb- och integrationspolitiken. Men till skillnad från oppositionen har alliansen i alla fall politiska verktyg för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Använd dem!