Medan blodet flyter i Kongo...

Konflikten mellan israeler och palestinier är vår tids mest uppmärksammade konflikt. Dock är den långt ifrån den blodigaste. Varför uppmärksammas den medan andra konflikter glöms bort?

Linköping2013-01-28 03:17
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Israel/Palestina-konflikten bevakas dag ut och dag in av reportrar från hela världen. Med tanke på hur ofta den omnämns i media skulle man kunna tro att det är den viktigaste, och den enda, konflikten på vår gröna jord. Håkan Lindgren skriver i SvD (22/1) att tvärtemot hur det framställs i media är Israel/Palestina-konflikten långt ifrån vår tids mest dödliga. Flera utav de konflikter som skördar allra flest liv återfinns istället på den massmedialt bortglömda kontinenten Afrika. Ett av de blodigaste krigen sedan andra världskriget pågår just nu, medan du läser den här tidningen, i den demokratiska republiken Kongo. Kriget har pågått sedan 1998 och har hittills tagit mellan tre till fem miljoner människoliv. Hur kommer det sig att nästan ingen rapporterar om Kongo? Och varför är det så stort fokus på just Israel/Palestina?

Dels finns det praktiskt betonade förklaringar. Det är betydligt mer behändigt att rapportera från Israel än från Kongo. Israel är ett modernt industrialiserat land med allsköns bekvämligheter. En reporter kan snabbt ta sig från Tel Aviv till de palestinska territorierna, sedan åka tillbaka och avsluta dagen med en drink på en trevlig uteservering. Den judiska staten är dessutom en demokrati, det är inte farligt att verka som journalist i Israel.

Dels är problemet att Kongo inte utgör en tydlig och enkel ”story”. Lindgren refererar i sin artikel till docenten Virgil Hawkins som menar att ett av de stora problemen är att det inte finns någon tydlig ”god” sida gällande Kongokriget. Detta gör att media drar sig för att rapportera om konflikten då den upplevs som krånglig och svårförstådd. En konflikt med en skurk och en hjälte är en mycket enklare berättelse att förtälja. Detta gör att Israel/Palestina-konflikten blir så lätt att rapportera om. Den har med årens lopp givits en tydlig dramaturgi där Israel ses som Goliat och palestinierna uppfattas som David. Även om verkligheten är betydligt mer komplex än så.

Överexponeringen av vissa konflikter till förmån för andra bidrar till en osann och skev bild av verkligheten. De konflikter vi aldrig läser om blir per definition oviktiga. För ifall de var viktiga, då borde vi väl kunna läsa om dem i tidningen? Berättelser och rapporteringar vi borde få ta del av ser aldrig dagens ljus. De konflikter som vi hör om praktiskt taget dagligen får en mycket större betydelse än vad de borde ha. Det ter sig lätt som att Israel/Palestina är roten till allt ont. Och att världsfred skulle uppnås omedelbart så fort det nås en lösning. Det är långt ifrån sanningen. Den är en utav många konflikter, inte den enda som förtjänar att uppmärksammas. Det är värt att minnas.

Läs mer om