Media kallas också ibland på svenska "den tredje statsmakten". Ett uttryck första gången publicerades i tryckt text av Henrik Bernhard Palmær (1801-1854) i en artikel i Östgöta Correspondenten 1838, i referens till författaren och filosofen Erik Gustaf Geijer.
Enligt resonemanget utgör media en tredje makt jämte regeringen och riksdagen. Det innebär stora möjligheter till påverkan men även mycket ansvar. Tyvärr även risker.
Att vara journalist är inte ett riskfritt yrke. Exponeringen som sådan är inte oproblematisk. Mediefriheten förblir en viktig angeläget, någonting som bevisligen är långt ifrån självklart. Inte heller i vår del av världen.
I en nyligen släppt rapport om ämnet för Europarådet av medieexperten William Horsley, beräknas minst 17 journalister i Europa ha dödats eller kidnappats det senaste året. Övergreppen innefattar trakasserier, hot, våld och mord; juridisk förföljelse och felaktiga fängslanden, statlig styrning av radio/teve, politiska och kommersiella ingrepp på redaktionerna.
Rapporten, Mediefriheten hotas i Europa, har nu getts ut på svenska av tankesmedjan Frivärld, skriver man i ett pressmeddelande (30/7). "Det är inte längre möjligt för statsledningar att säga att de inte vet eller ser. Det är tid för alla engagerade - journalister, civilsamhällets organisationer, partier och medborgare - att stå upp och kräva bättring av regeringar vars uppgift är att trygga mediefriheten så att invånarna fritt kan söka information och fatta välgrundade beslut om sitt liv", säger William Horsley.