Men klubbarna då?

Östergötlands största idrottsklubbar har bråda dagar. För Linköpings stolthet, LHC, väntar SM-final och Norrköpings dito, IFK, gjorde allsvensk comeback förra helgen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-04-03 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Östergötlands största idrottsklubbar har bråda dagar. För Linköpings stolthet, LHC, väntar SM-final och Norrköpings dito, IFK, gjorde allsvensk comeback förra helgen.

Att gå på hockey eller fotboll ska vara ett nöje. Men allt oftare övergår nöjet i kaos och kravaller, både inne på arenorna och utanför. Huliganismen, som från början var ett storstadsfenomen, har blivit allt vanligare ute i landet. Och av det har numera både LHC och IFK Norrköping erfarenheter.

För ett drygt år sedan rök Djurgårdssupportrar ihop med LHC-fans och kaos utbröt i Cloetta center. Kaoset följdes av att Djurgårdsfansen löpte amok i centrala Linköping och fick tvingas på tåget tillbaka till Stockholm.

I helgen kastade Djurgårdssupportrar saker mot IFK-fansens läktare på Idrottsparken. Till slut fick de flytta på sig och djurgårdarna forcerade sedan staketet in till den tomma läktaren. Efter matchen omhändertogs 28 av dem av säkerhetsskäl när de höll på att maskera sig.

Redan 2005 kom en lag som skulle stävja idrottsrelaterat våld - huliganism. Sedan dess har huliganer kunnat nekas tillträde till arenorna. Klubbarna själva har haft ansvaret för att anmäla om en person bör få tillrädesförbud.

Under tre år med tillrädesförbudslagen har bara 15 anmälningar gjorts. Med tanke på att huliganismen är ett växande problem måste det tolkas som att lagen inte fungerar som den borde. Förklaringarna sägs dels vara att klubbarna saknar den information som polisen har: Exempelvis om vilka som begår idrottsrelaterat våld i anslutning till arenorna. Men också att klubbarna inte har varit tillräckligt engagerade; att de inte har tagit sitt ansvar.

Häromdagen överlämnade vice chefsåklagare Per Lindqvist sina förslag till hur arbetet mot huliganismen ska bli mer effektivt till justitieminister Beatrice Ask (m).

Lindqvist föreslår att även polisen ska få anmäla personer som bör få tillträdesförbud till åklagare, som enligt förslaget också bör få fatta tillfälliga beslut om tillträdesförbud. I dag kan en person inte portas från arenan innan ärendet är avgjort. Andra förslag är att det ska bli förbjudet att ta med sig smällare och raketer in på arenorna, liksom att kasta saker in på planen. Självklarheter kan tyckas - men de som beter sig så kan än så länge göra det utan risk för sanktioner.

Förslagen är tillsammans ett viktigt steg i rätt riktning. Polisen har den information som klubbarna saknar. Snabba beslut hos åklagaren gör tillträdesförbudet kännbart direkt. Och att vissa beteenden inne på arenan blir straffbara är verkligen på tiden.

Men förslagen löser dessvärre inte det största problemet i dag: Det idrottsrelaterade våld som sker utanför arenorna, när lamporna släckts och spelarna gått hem. Det är där, ute på gatorna, som merparten av våldet utövas.

Ett annat problem med Lindqvists utredning är att den inte säger något om hur klubbarna ska förmås att ta större ansvar. För 15 anmälningar på tre år är ett uppenbart misslyckande för klubbarna.

Läs mer om