Antalet anmälda våldtäkter ökar. Bara under det första kvartalet i år anmäldes 1129 våldtäkter till polisen.
Det är 24 procent fler än under samma period förra året och 44 procent fler än under det första kvartalet 2006. På tio år har anmälningarna från personer över 15 år nästan fördubblats - till cirka 3 500 under 2007.
Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå, där utredaren Klara Selin Hradilova har kartlagt vad som ligger bakom ökningen.
En viktig förklaring är den nya sexualbrottslagen som trädde ikraft 2005. I den klassas fler brott som våldtäkt och ribban för hur mycket motstånd ett berusat offer måste göra har sänkts. Lagen har gjort att anmälningsbenägenheten har ökat.
Men enligt Brå finns det skäl att anta att antalet våldtäkter har ökat och att det hänger ihop med svenskarnas allt vidlyftigare alkoholkonsumtion och att plattformarna för sexuella kontakter har blivit fler, större och mer lättillgängliga. Såväl nöjesutbudet som chatt- och dejtingsajterna på nätet har ökat explosionsartat.
Oftast är det unga tjejer som anmäler att de har blivit våldtagna och våldtäkter som sker i samband med fest oh fylla har ökat mest. Andelen anmälda överfallsvåldtäkter har däremot minskat. Men fortfarande gäller att majoriteten av våldtäkterna inte anmäls överhuvudtaget.
Att anmälningsbenägenheten har ökat är glädjande. Samtidigt är det bara en liten del av lösningen på ett stort problem. För att minska alkoholintaget och se till att barer och nattlubbar inte blir brottsplatser behövs andra åtgärder. Liksom det behövs andra åtgärder för att stoppa dem som använder internet för att begå övergrepp.
Samhället och rättsväsendet måste också fråga sig varför merparten av våldtäktsoffren inte anmäler.
En förklaring är att få anmälningar leder till åtal och rättegång. Ännu färre leder till fällande dom. Teknisk bevisning är ovanlig och ord står mot ord i de flesta våldtäktsmål. Många offer vittnar om rättegången som ytterligare ett övergrepp efter som den långa raden av frågor gör att de inte känner sig trodda.
Juristen Eva Diesen har gått igenom de 700 våldtäktsanmälningar som kom in till polisen i Stockholms län under 2006. Hon menar att polisen koncentrerar sig för mycket på brottsoffret. En våldtagen kvinna kan höras flera gånger om detaljer kring händelsen och sitt privatliv medan gärningsmannen förblir oemotsagd. Misstänkta slipper svara på frågor om sexuella preferenser, alkoholvanor och porrkonsumtion medan offren får redogöra detaljerat för ungefär samma saker.
Enligt Diesen är det en anledning till att bara 13 procent av de 700 polisanmälningar hon har studerat gick till åtal. Och en berättigad fråga är givetvis varför. Förutom att det skiljer sig från andra brottsutredningar och rättegångar är det vare sig särskilt jämlikt eller rättssäkert att det går till på det här sättet.
Dessutom tar det udden av mångas berättigade glädje över att fler och fler tar steget och vågar anmäla en våldtäkt.