Mer politiskt mod hade varit önskvärt

I går presenterade alliansen sitt valmanifest. Välfärden förstärks med 9,8 miljarder kronor, pengar som ska gå till sjukvård, skola och äldrevård. Om konjunkturläget så tillåter blir det även ett femte steg i jobbskatteavdraget och höjd gräns för statlig inkomstskatt. Även om tyngdpunkten ligger på Moderaternas skattesänkarpolitik har de övriga allianspartierna också satt sina avtryck i manifestet. Kristdemokraterna har fått igenom en höjning av skatten på alkohol och tobak och Centerpartiet har fått gehör för sitt förslag om sänkt restaurangmoms, även om detta än så länge inte är något skarpt förslag.

Lärling i farten. Alliansen har, till skillnad från de rödgröna, en politik mot ungdomsarbetslösheten. Foto: Christine Olsson / Scanpix / 2009

Lärling i farten. Alliansen har, till skillnad från de rödgröna, en politik mot ungdomsarbetslösheten. Foto: Christine Olsson / Scanpix / 2009

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-08-27 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den efterlängtade sänkningen av arbetsgivaravgifterna saknas dock i manifestet. Däremot vill regeringen satsa mer på kvinnors företagande och driva igenom fler regelförenklingar för småföretag. Här finns en hel del att lära. Regelbördan har inte alls lättat så mycket som utlovades inför valet 2006.

De rödgröna är oroade över ungdomsarbetslösheten men har inga bra förslag på hur den ska tacklas. Här har däremot alliansen en sammanhängande politik som redan har börjat ge resultat.

2011 införs den nya gymnasieskolan med flera nya yrkesinriktade utbildningar. Regeringen ska också införa en ny kunskapsinriktad lärarutbildning. Att lämna skolan med godkända betyg förbättrar naturligtvis chanserna att sedan få jobb. Det är också bra att alliansen lovar att hitta en form för lärlingsutbildningar på gymnasiet.

Men för att få ner ungdomsarbetslösheten måste trösklarna till arbetslivet också sänkas. Utan den halverade arbetsgivaravgiften hade finanskrisen slagit betydligt hårdare mot ungdomarnas möjligheter att få jobb. Den reformen vill de rödgröna avskaffa trots att det är nu när konjunkturen vänder som sänkningen kan ge resultat.

Valrörelsen har hittills dominerats av skattesänkningslöften till pensionärer. I manifestet utlovar alliansen skattesänkningar till pensionärerna för sammanlagt 7,5 miljarder kronor. Visst kan satsningen försvaras. Pensionärerna har drabbats av bromsen i pensionssystemet och fått sänkta pensioner. Inte minst de sämst ställda pensionärerna är värda sänkt skatt som kompensation. Ändå är det tveksamt om skattesänkningen är rätt politik om budgetutrymmet blir så begränsat som Anders Borg befarar. Att i stället sänka priset på arbetskraft för att minska arbetslösheten och få fart på tillväxten hade varit ett modigare drag - och kanske på sikt mer lönsamt även för pensionärerna.

Även om en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna är en dyr reform så hade den varit önskvärd för att skapa fler arbetstillfällen. I stället prioriteras femte steget av jobbskatteavdraget. En trolig förklaring är att regeringen vill fortsätta med en politik som märks i människors plånböcker. Men jobbskatteavdraget genomförs alltså bara om ekonomin så medger. Regeringen förtjänar en eloge för att den håller statskassan i strama tyglar trots att det nu är mindre än en månad kvar till valet.

Läs mer om