Sup och svälj, trevlig helg! Folknykterhetens dag kom och gick, utan att lämna några bestående avtryck i vårt kollektiva medvetande. Innerst inne vet vi att den dramatiskt ökade konsumtionen av alkohol en dag utmynnar i social och samhällsekonomisk baksmälla, men insikten om det tilltagande drickandets konsekvenser tränger inte tillräckligt djupt för att rubba den cementerade uppfattningen att krökandet är en angelägenhet för den enskilde individen.
EU betraktar alkohol som vilken handelsvara som helst. Folkhälsoaspekten underordnas marknadsekonomins lagar. Får EU-kommissionären Fritz Bolkestein som han vill slopas införselkvoterna helt och vi uppnår den individuella frihetens maximum. Fortsätter det så här är det bara en tidsfråga innan raggarrockens portalfigur Eddie Meduzas "Mera brännvin" upphöjs till EU:s signaturmelodi.
När samhället privatiseras och den kollektiva medvetenheten tvingas retirera till förmån för det inskränkt individualistiska perspektivet, dukar solidaritetstanken under. Att förverkliga sig själv är viktigare än omsorgen om medmänniskan. Att kunna resa till Tyskland och bunkra husbilen full med öl, sprit och vin är en mänsklig rättighet. En restriktiv alkoholpolitik kränker den personliga integriteten.
Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har alkoholkonsumtionen ökat med drygt en tredjedel och den alkoholrelaterade dödligheten har ökat. 1996 drack den genomsnittlige svensken 8 liter ren sprit; förra året hävde vi oss 10,5 liter per skalle. Ökningen är mest påtaglig bland yngre i åldrarna 15--29 år samt bland kvinnor mellan 50 och 70 år. Ju lättare det är att komma över alkohol, och ju billigare den är, desto mer dricker vi. Det visste arkitekterna bakom den svenska restriktiva alkoholpolitiken - den modell som självfallet borde adopteras av EU. Nu heter det att det är för sent för att ta kamp mot EU:s marknadsliberala och mänskligt förödande alkoholpolitik, men det är fel. Nordiska politiker måste agera tillsammans - i Finland går debattvågorna höga sedan folk blivit varse konsekvenserna av den kraftigt sänkta spritskatten - med de politiker och partier i till exempel Estland och Polen som pläderar för sänkta införselkvoter.
Alkoholen har sitt berättigande. Absolut. Men alla kan inte hantera eldvattnet. Därför måste tillgängligheten begränsas. Därför måste Bolkesteins förslag stoppas. Om det misslyckas dör den sociala dimensionen till tonerna av "Mera brännvin".
TORBJÖRN GUSTAVSSON
Å andra sidan