Miljöministerns härdsmälta

Det yttre stängslet kring ett kärnkraftverk kan inte räknas till anläggningens verkliga skydd. Stängslet visar tomtens utsträckning och var allmänheten inte ska gå in.

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Linköping2012-10-11 03:01
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det ska hindra människor från att av misstag göra intrång, underlätta övervakningen, samt minska risken för olyckor vid samband med transporter och arbeten inne på området.

Självklart går det att med till exempel en stege ta sig ut och in på området. Att klättra över stängslet är visserligen olagligt, men i sig i inget hot mot skyddsobjektet. Staketet är bara anläggningens yttre avgränsning. Det ser ungefär likadant ut på landets säkerhetsfängelser och kring den amerikanske presidentens vita hus. En yttre avgränsning visar var man ska stanna. Den verkliga säkerheten finns innanför.

Ur ett säkerhetsperspektiv var Greenpeace-aktivisternas intrång på Forssmark och Ringhals något av icke-händelser. Däremot blev det mediala genomslaget stort. Nyheten om att aktivister rusat in på ett kärnkraftverk ger associationer till hollywoodfilmer, maffiga explosioner och civilsationens undergång. Tänk om de haft en bazooka!

Man kan inte bli upprörd över att de som inte vet något om vare sig kärnkraft eller säkerhetssystem blir uppskrämda. Men vi har rätt att ställa större krav på de som faktiskt sitter med och fattar viktiga beslut. Ansvariga politiker borde stå upp för den politik de för, och inte ryckas med i någon slags teater.

En sådan politiker är miljöminister Lena Ek. Hon utropade i Sveriges Radio att hon var oerhört irriterad. De ansvariga myndigheternas jobb var enligt ministern under all kritik. Exakt vad de gjort som var emot hennes riktlinjer berättade hon inte. Och hon sa heller inget om att Greenpeace borde acceptera de demokratiska spelreglerna och sluta att bryta mot lagen.

En annan spelare är socialdemokratiske riksdagsmannen Hans Hoff. Han gick snabbt ut och krävde Lena Eks avgång. Man kan undra om det verkligen är så att Hoff tycker att Ek borde ha byggt högre murar kring anläggningarna, eller om han bara utnyttjar väljarnas okunskap till att göra billiga politiska poäng.

Antingen lyckades Greenpeace faktiskt att orsaka härdsmälta i Eks och Hoffs fall. Eller så spelar de bara politisk teater. Ingen säkerhet har varit hotad. Varför ska då någon annan än Greenpeace ställas till svars? Det enda som behöver ske är att aktivisterna lagförs för de ordningsbrott de begått.

Mest tråkigt i sammanhanget är att intrången kostar samhället pengar. Det hade varit bättre att lägga resurserna på att rädda klimatet eller något annat verkligt problem. Men så långt tänkte nog inte Greenpeace.

Läs mer om