Moderater bråkade om disken

"Vissa delar av idéprogrammet tycks vara inspirerade av någon sorts genusmarxism".

Genusmarxister eller diskbänksrealister? Före detta MUF-ordförande Niklas Wykman och biståndsminister Gunilla Carlsson slogs förgäves för att fördelningen av hushållsarbete skulle finnas i Moderaternas idéprogramFoto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Genusmarxister eller diskbänksrealister? Före detta MUF-ordförande Niklas Wykman och biståndsminister Gunilla Carlsson slogs förgäves för att fördelningen av hushållsarbete skulle finnas i Moderaternas idéprogramFoto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2011-10-22 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Så sade en ung Moderat i går under debatten om M:s nya idéprogram, och även om ingen annan använde så hårda ord fanns det uppenbarligen fler som tyckte att texten var för feministisk.

Formuleringen att jämställdhet tar sig uttryck i "jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete" (som Corren kritiserade 20/9) ströks nämligen ur idéprogrammet. Debatten var hård, men omröstningen vanns av de Moderater som inte vill att partiet ska kliva in i människors hem och lägga sig i.

Att människors frihet beskärs av "påtvingade könsroller" ledde också till häftig debatt. Flera Moderater ville ersätta "påtvingade könsroller" med "ojämlikhet" eller "ojämställdhet", men formuleringen blev kvar i idéprogrammet.

Stämman gjorde flera små förändringar som på detaljnivå förbättrar idéprogrammet. Orden "liberalism" och "konservatism", som saknades i ursprungsförslaget, nämns nu som inspirationskällor i partiets idétradition.

Men helheten är tyvärr fortfarande en väldigt lång text som nästan inte säger någonting om ideologi. Idéprogrammets bärande idéer är i stället de egna politiska slagorden från de senaste årens regerande (arbetslinje, ordning och reda i finanserna) samt en moderat ambition att bli det Socialdemokraterna var under den "folkhemska" storhetstiden (samhällsbärande, värnande allmänintresset).

Enligt Moderater på stämman beror den ideologilösa ordrikedomen på att detta idéprogram riktar sig utåt, till vanliga väljare, medan det förra stringenta idéprogrammet riktades inåt till partiet.

Kanske var det därför en Moderat som inte ville ha in orden "liberalism" och "konservatism" i texten hävdade att "vanliga människor vet inte vad liberalism och konservatism är".

Men väljare som inte känner till de politiska ideologierna läser knappast idéprogram, utan väljer vilket parti de röstar på utifrån sakfrågor. Och de väljare och "vanliga människor" som är så politiskt intresserade att de läser ett 36-sidigt idéprogram vill nog veta mer än att M är för allt som är bra och mot allt som är dåligt.

Det är svårt att komma ifrån känslan att de avslipade kanterna handlar om att inte skrämma bort en enda presumtiv väljare. Visst finns det några vassa formuleringar - moderat rättvisa innebär att vissa genom egna ansträngningar får mer än andra, politiken gör gott så länge den är begränsad - men det mesta är så strömlinjeformat att det inte kan provocera någon.

Det reser frågor kring lyssnandet, Fredrik Reinfeldts och Moderaternas nya kardinaldygd. Är det verkligen könsmaktsordning som människor vill prata med statsministern om? Han sade det i sitt inledningstal, och Moderaterna som ville ha kvar fördelningen av hushållsarbete i idéprogrammet sade att "då syns det att vi har lyssnat".

Det politiska samtalet har banaliserats farligt mycket om kvinnor som träffar statsministern inte har något annat att säga än att be honom se till att karlen diskar oftare.

Läs mer om