Mona Sahlin, oppositionsledare, talar klarspråk i en artikel på DN Debatt: "Ett nytt Sverige tar nu form - ett kallare, mer orättvist Sverige. Det är ett systemskifte."
DN med flera lydiga regeringslakejer svarar med att spotta och fräsa. DN nonchalerar medvetet Sahlins sakliga argument och avfärdar henne som "desperat". Kan debatt-nivån sjunka mycket lägre än så?
Mona Sahlin är inte desperat. (Varför skulle en politisk ledare vars parti stöds av närmare hälften av de tillfrågade i opinionsundersökningarna vara desperat?) Hon gör sig däremot till tolk för många enskilda som känner vanmakt och desperation i högeralliansens Sverige. Till exempel flera 100 000-tals som tvingats lämna a-kassan. Eller de många som tvingas till fortsatt arbetslöshet därför att regeringens ensidiga tillämpning av utbudspolitiken sätter stopp för den kvalificerade arbetsmarknadsutbildningen.
De häftiga reaktioner som följt på Mona Sahlins artikel visar att hon träffat mitt i prick. Högeralliansen vill inte bli påmint om löftesbrotten i fråga om till exempel fastighetsskatten. Än mindre vill den debattera konsekvenserna av den successivt minskade skattekvoten, eller tvingas förklara varför den kalkylerar med en 6-procentig arbetslöshet år 2010.
Värst vad brudarna är på hugget när Gustavsson kittlar med FredagsTävling. Fortsätter det så här måste jag tillämpa könskvotering. Pia Sandström, Motala, är länets lyckligaste i dag, tomorrow & forever. Pia lägger beslag på Elvis Christmas Songs (cd). Trisslotter dimper ner hos Katla Kindestam-Nilsson, Kisa, Stefan Karlsson, Linköping, Mary-Ann Andersson, Mantorp, och Solweig Löwemo, Vadstena.
Snubben på bilden är Brasiliens socialistiske president Luis Inacio da Silva, Lula i folkmun. Det var honom jag frågade efter. Några gissade på Bert Karlsson, andra på Lech Walesa eller Leif "Blomman" Blomberg.
Ny omgång på fredag. Rena julafton för er som gillar klassisk litteratur. Tävlingsomgången sponsras av antikvariatet Onkel Adam.
Klyftorna vidgas. Processen inleddes vid 1980-talets början, nu accellerar den. Jesper Roine vid Handelshögskolan i Stockholm säger i LO-tidningen att "vi rör oss i den riktningen" (den amerikanska modellen). Så är det. Fakta ljuger inte. Med alliansens efterlängtade lågskattesamhälle växer den privata, försäkringsbaserade välfärdsmarknaden fram. Det vore tjänstefel av Mona Sahlin att inte uppmärksamma och kritisera det framrullande systemskiftet.
Rysslands regering slår bokstavligen talat ner oppositionella grupper inför parlamentsvalen. Att oppositionella grips och kastas i fängelse därför att de utövar sina demokratiska rättigheter tycks inte bekymra Sveriges regering. Varför tiger utrikesminister Carl Bildt?