I somras kom beskedet att Dometic flyttar produktionen till USA. 200 personer mister jobbet när avvecklingen avslutas under det första kvartalet 2010.
I fredags meddelade Electrolux att man överväger att sluta tillverka vanliga spisar i Motala. Dålig lönsamhet samt lågkonjunkturen gör att produktionen kan komma att fasas ut och 240 jobb vara i fara.
Det ser alltså fortsatt mörkt ut för Motala - som redan har drabbats hårt av kris och varsel.
Som Corren rapporterat tidigare har fyra större industriföretag lämnat Motala i år. Förutom Dometic: Wireworks AB (som gjorde trådhyllor till Dometic och Electrolux), Harman Becker (som tillverkade högtalarsystem till Volvo Personbilar) och Contitech Hycop (också underleverantör i bilindustrin). Och det efter ett redan tufft 2008, då nästan 1 000 personer varslades i Motala.
Men än är det inte kört för spistillverkningen vid Electrolux. I nuläget handlar det om att en eventuell utfasning av produktionen ska utredas. Även om utredningen kommer fram till att en utfasning är den enda framkomliga vägen kommer tillverkningen att fortsätta åtminstone under 2010.
Det finns med andra ord tid för omställning för de 240 som riskerar att bli av med jobbet. Och Electrolux lagar redan efter läget. Tillsammans med Motala kommun startas nu en så kallad förstudie som ska titta på hur industrin i Motala kan utvecklas. Så att den kompetens som finns tas tillvara och de som kanske förlorar jobbet kan få ett nytt.
Ledningen för Electrolux tittar också på om det går att få alternativa verksamheter till fabriken i Motala. Det vore det bästa. För de anställda, vars kompetens inte går förlorad och för att de slipper den oro och osäkerhet som ett varsel alltid innebär. Men även för Electrolux som redan har utrustning på plats.
Därtill finns en chans att tillverkningen av så kallade minikök blir kvar i Motala. Det skulle i så fall innebära att mellan 10 och 15 jobb kan räddas även om Electrolux beslutar sig för att fasa ut produktionen av vanliga spisar.
Om och hur mycket av Electrolux verksamhet som kommer att finnas kvar i Motala är alltså höljt i dunkel. Definitivt besked kommer i december.
Men Motala gör bäst i att redan nu rusta för att det värsta kan hända. Därmed inte sagt att allt är nattsvart.
Varselsamordnarna i Östergötland har kraftsamlat i snart ett år nu. Samverkan på utbildningsområdet och i näringslivet har stärkts. Det underlättar omställningen på arbetsmarknaden, skapar jobb och gynnar varseltyngda kommuner som Motala.
Nästa år kommer bygget av förbifarten och bron över Skepparpinan förhoppningsvis igång. Det blir ett lyft för Motala.
Regeringens miljardregn över kommuner och landsting kommer även Motala till del och kan medföra ett visst utrymme för satsningar.
Sammantaget innebär det att Motala, trots alla varsel, nog kan klara sig hyfsat fram tills dess att konjunkturen vänder.