Mp anropar jorden - nobbas av s

Det är synd om miljöpartiet. När de gör ett allvarligt försök att göra upp med egna flummigheter, för att visa regeringsduglighet och framstå som en seriös koalitionspartner till s, så får de bara skäll.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-02-26 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är synd om miljöpartiet. När de gör ett allvarligt försök att göra upp med egna flummigheter, för att visa regeringsduglighet och framstå som en seriös koalitionspartner till s, så får de bara skäll.

Mp:s partistyrelse föreslår stora förändringar av de ekonomiska trygghetssystemen. Sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och försörjningsstöd (socialbidrag) ska alla vara statliga och ligga under en myndighet. Ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet ska vara 80 procent av lönen, upp till ett tak på cirka 24 000 kronor i månaden. Genom förstatligandet blir a-kassan obligatorisk och a-kasseavgifterna försvinner, finansieringen ska i stället ske via en skattehöjning på cirka en halv procent.

Så ser mp-förslaget ut i korthet. För den som är bekant med de gamla mp-fantasierna om medborgarlön - en basinkomst till alla utan krav på motprestation - framstår det nya förslaget som väldigt verklighetsanpassat.

Men det kommer inte att bli lätt för mp-styrelsen att få med sig partiet. Karin Jansson, som tidigare var partiets ansvariga för ekonomisk trygghet, har lämnat sitt uppdrag i protest, och det gamla språkröret Birger Schlaug är mycket kritisk. Säkert finns det många fler miljöpartister som fortfarande har en romantisk idé om att lösningen på miljöproblemen är att vi alla arbetar, tjänar och konsumerar mindre. Medborgarlönens förespråkare kan dock inte förklara hur staten ska få in pengar till välfärd, järnvägar eller - medborgarlön.

Trots den interna kritiken framhärdar mp:s partistyrelse - av allt att döma menar de allvar med ambitionen att bilda regering med s, och då kan naturligtvis inte tokerier som medborgarlön stå i vägen.

Socialdemokraterna är dock allt annat än tacksamma.

I stället för att glädjas åt att mp nu anropar jorden så sågar s, med eldunderstöd från v, det nya förslaget.

Anledningen? Färre kommer att vara med i facket om facket inte får behålla ansvaret för a-kassan.

Den reaktionen säger mycket om s. För det första att de värderar relationen till facken högre än samarbetet med eventuella framtida koalitionspartier. För det andra att de inte tror facken om att kunna attrahera medlemmar utan genvägen genom a-kassorna.

S borde pröva att vända på resonemanget: Utan a-kassan som rekryteringsbas skulle facken tvingas att jobba aktivt för sina medlemmar, vilket skulle vara positivt för de löntagare som s påstår sig värna.

Vissa nyhetsmedier tolkade förslaget om statlig a-kassa som att mp närmar sig de borgerliga partierna. Men eftersom mp-förslaget innebär höjda skatter och en återställare till slappare regler i a-kassan bör det ses som en invit till s - en invit som möttes av kalla handen.

De borgerliga partierna kan dock glädjas över att även miljöpartiet verkar vara på väg att ansluta sig till arbetslinjen. Dessutom ökar vinstchanserna för alliansen 2010 när miljöpartiet är de enda på vänstersidan som visar vilja att kompromissa för att uppnå samarbete.

Läs mer om