Det är tre faktorer som gör frågan relevant. För det första sakpolitiken, att MP på en rad punkter faktiskt ligger närmare alliansen än de rödgröna och med jämna mellanrum har gjort upp med de borgerliga. För det andra liberalernas besvikelse, att väljare som kallar sig själva liberala inte tycker att alliansregeringen har motsvarat deras förväntningar. Och för det tredje Sverigedemokraterna: När frågan ställts vad som händer ifall SD blir vågmästare har flera alliansföreträdare antytt att de skulle kunna samarbeta med MP.
När det gäller sakpolitiken är det lätt att lista frågor där MP tycker som de borgerliga: Friskolor, småföretag, förmögenhetsskatt och grundlagsförändringar är några exempel. Men det är lika lätt att räkna upp områden där MP är direkt antiliberala. Partiet är tillväxtfientligt, eftersom de anser att ekonomisk tillväxt inte går ihop med miljöhänsyn. De är dessutom paternalistiska och vill styra hur människor ska leva sina liv för att bli lyckliga och inte skada miljön. Alla bör jobba mindre, konsumera mindre och köra mindre bil, för att i stället umgås mer, cykla mer och äta mer närproducerat, enligt MP:s lycko- och klimatevangelium.
Å andra sidan kanske inte alla som kallar sig liberala ser tillväxtfientlighet och paternalism som något anti-liberalt. Det mest slående när man följer debatten om MP och de liberala väljarna är striden om själva ordet "liberal", som kan betyda oerhört olika saker för olika personer. Allra tydligast blir det när besvikna liberala väljare ska förklara varför de tycker att regeringen är antiliberal: Nätliberaler pekar på FRA och Ipred, socialliberaler på försämrade ersättningsnivåer i socialförsäkringarna och marknadsliberaler på uteblivna lättnader för företagen. Slutsatsen är att ingen svensk regering någonsin kommer att få godkänt betyg i liberalism av alla väljare som kallar sig liberala.
Men de flesta liberala väljare, kanske med undantag för någon vänstersinnad socialliberal, föredrar troligen ändå en borgerlig regering framför en socialistisk. Och det är här hela idén med att rösta på MP för en mer liberal politik faller - MP har ju bildat koalition med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Att borgerliga politiker fäller hypotetiska kommentarer om MP-samarbete ifall SD blir vågmästare förändrar inte detta faktum. Det är borgerligt önsketänkande på samma sätt som Socialdemokrater ibland hörs önsketänka att FP ska lämna alliansen ifall SD blir tungan på vågen.
Så länge blockpolitiken ser ut som i dag bör liberaler som föredrar borgerlig politik framför socialistisk rösta på ett alliansparti, eftersom en röst på MP indirekt är en röst på S och V.
Den som å andra sidan vill straffa alliansregeringen för deras agerande när det gäller nätintegritet kan ju rösta på MP - men då köper man Thomas Bodström i säcken.