Det kanske gör ont när knoppar brister, men när bubblor spricker är det oftast en lättnad. Så även när Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, stack hål på den uppblåsa bubblan om hälsokost (Corren i går).
Efsas undersökning visar att de flesta påstådda effekter med kosttillskott, energidrycker och andra hälsofrämjande saknar vetenskaplig grund. Resultatet har satt fart på EU-kommissionen som i höst väntas komma med ett lagförslag som förbjuder produkter från att utlova hälsoeffekter om vetenskapliga bevis saknas.
Inte en dag för tidigt, kan man konstatera. Liksom att det enda som kommer att skilja hälsojuice från vanlig juice är det dubbla priset. Ett synnerligen uppfriskande besked!
Samtidigt kommer det säkert som en besvikelse för dem som lagt pengar på och konsumerat de här produkterna i hopp om bättre hälsa i form av en lugnare mage, bättre sömn, minskad vikt eller annat. Men den bistra och trista sanningen brukar vara att genvägar sällan leder ända fram till målet.
De flesta vet vad en sund livsstil innebär, och det ruckar heller inte Efsas undersökning på: Mycket frukt och grönt i kosten, lagom med motion, måttligt intag av alkohol och nolltolerans mot tobak. Vill man ta ut svängarna litet - och det vill ju gärna många av oss då och då - kan man möjligen kompensera med ett dåligt samvete, men oftast inte med mer än att ta nya tag nästa dag.
Journalisten Anna Laestadius Larsson skrev om saken i Svenska Dagbladet i fredags. Hon konstaterade att hon, som lidit av ätstörningar men numera struntar i vad hon äter, aldrig har varit smalare. Men eftersom hon samtidigt tränar så flitigt, går ekvationen ihop. Extremdieter, piller, laxermedel eller fingrarna i halsen fungerar snabbt, men inte långvarigt, skriver Laestadius Larsson och når den föga förvånande, men ändå så ständigt ifrågasatta slutsatsen: Lite sundare mat och lite mer rörlighet gör att man går ned i vikt.
Kosten är bevisligen ett ämne kring vilket myter gärna uppkommer. För några år sedan satte journalisten Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken (2007, Ordfront) åter snurr på debatten om tillsatser i livsmedel. Rädslan för e-nummer blåste upp bubblan till överdriven proportion.
Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham (känd från TV4-serien Rent hus), försökte sticka hål på den genom att bland annat skriva på DN Debatt (14/12 -08). Utan tillsatser skulle människor dö av matförgiftning, förklarade hon och visade på att världen sällan är svart eller vit.
Det är förstås riktigt. För att undvika för mycket av både det goda och det onda rekommenderas en portion kunskap med en nypa sunt förnuft. Det är aldrig fel att krydda vare sig maten eller debatten omkring den med.