En svart torsdag. Så skulle den här veckans fjärde dag kunna kallas. Drygt 250 östgötar på tre företag i länet fick beskedet om att de kan förlora sina jobb. Varslen berör det tidigare så lyckosamma Väderstadverken i Mjölby, det redan tyngda Flextronics i Linköping samt det exportberoende Motalaföretaget Holms Industri.
Ingen tycks längre vara förvånad över varslen, möjligen över att de är så omfattande. Hur långt ner ska lågkonjunkturen sjunka innan botten är nådd? Inte mycket till, får man hoppas liksom att de som blivit varslade eller uppsagda antingen får behålla sina arbeten eller att omställningen går relativt snabbt.
Det är alltså svårt att hitta positiva tongångar i Östergötland, liksom i övriga landet. Men det finns dem som försöker. Linköpings universitet, till exempel, anser att nu är läge för storsatsning på forskning. Genom att försöka hitta privata finansiärer inom företag, stiftelser och privatpersoner, hoppas LiU få ihop 250 miljoner kronor till år 2010. "Just nu är det så mycket 'down' i vårt samhälle", kommenterar rektor Mille Millnert satsningen som han anser handlar om framtidstro - en fackla i mörkret.
Det är inte omöjligt att det sticker i ögonen på en del att företag i tider som dessa väljer att lägga pengar på forskning i stället för att bevara jobb åt anställda. Men forskning är faktiskt en investering för utveckling - och framtida jobb. Det är också glädjande att LiU går i bräschen för övriga universitet genom denna för Sverige ganska nya metod av så kallad fundraising. I stället för att belasta en redan tyngd statskassa, eller dra ned på forskningsprojekten, hittar man privata investerare med framtidsvisioner. Det är ett bra initiativ.
En annan bransch som det faktiskt går bra för just nu är nöjeslivet. Nu i helgen öppnar två nya nattklubbar i i Linköping och tydligen är utelivet en prioriterad utgift för människor även i kristider. Man skulle förstås kunna tolka det som att Linköpingsborna dränker sina sorger, men det ligger närmare till hands att glädjas åt att discolamporna får sprida lite sken över tillvaron.
I kväll väntar dessutom årets glittrigaste tillställning - melodifestivalfinalen. Rekordmånga svenskar kommer att slå på teven. Till skillnad från den betydligt nedtonade Oscarsgalan i USA, sparar inte de svenska stjärnorna på strassen, guldskorna eller scenfläktarna.
Ekonomi är i mångt och mycket ett psykologiskt spel som till stor del styrs av experternas prognoser och marknadens förväntningar. Därför finns ingen anledning att vare sig kritisera universitetet för sin forskningssatsning eller klandra nöjesvärlden för att den rullar på som i vilka goda tider som helst.
Det handlar inte om att ignorera följderna av den ekonomiska kris som pågår och de människor som drabbas av den. Utan att faktiskt se de få ljusglimtar som finns och hoppas att vändningen är på ingång.