I värsta fall leder personalomsättningen till personliga tragedier. Både autism och Aspergers syndrom är funktionshinder som påverkar förmågan att skapa relationer till och känna förtroende för nya människor. Det tar ofta lång tid och kräver kontinuitet. "Att byta assistent är förödande för dessa elever", skriver överläkaren vid barn- och ungdomspsykiatrin Birgitta Arana-Widén enligt Corren i går.
Redan i höstas, när det stod klart att det skulle bli nödvändigt med personalminskningar i skolan, började politiker i Motala kommun klura på ett sätt att behålla elevassistenterna i autism- och Aspergergrupperna.
- De här elevassistenterna är handplockade. Man måste ha vilja och en ängels tålamod för att fungera i jobbet, säger Magnus Byman, (M), bildningsnämndens ordförande.
Problemet är att många av assistenterna är relativt nyanställda, så enligt LAS ska de bort först vid uppsägningar. Motala kommun försökte därför få Kommunal att gå med på undantag från turordningsreglerna. Det blev tvärnej. "Vi har inte ansvar för eleverna, för var skulle den gränsen gå?", sade Kommunals ombudsman Tommy Larsson i Corren i går.
Eftersom en central förhandling skulle skjuta upp hela processen minst ett halvår, utan garantier för att elevassistenterna räddas kvar, har Motala kommun sagt upp dem.
För Aspergergruppen innebär det att tre av fyra elevassistenter byts ut i höst, och på autismgruppen är det fler än hälften som byts ut.
Corren har många gånger påpekat hur olyckliga turordningsreglerna är ur ett företagarperspektiv. Motalaexemplet visar en annan, minst lika problematisk sida av turordningsregler: De som allra mest behöver samhällets stöd, funktionshindrade barn, räknas inte när "sist in, först ut"-principen gäller.
Den borgerliga regeringen som satt 1991-1994 såg det horribla i att stödberoende funktionshindrade ska stå ut med vad som helst i anställningsskyddets namn. Därför innehåller LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) en försvagad arbetsrätt. En funktionshindrad som vantrivs med sin personliga assistent har rätt att byta ut denna, och personliga assistenter kan inte kräva att få jobba hos en viss funktionshindrad med hänvisning till turordningsregler.
Tyvärr gäller LSS inte elevassistenter - då hade den sorgliga situationen i Motala inte uppstått.
Kommunal i Motala bär också ett tungt ansvar. De hade kunnat gå med på undantag från turordningen, av professionell ansvarskänsla och/eller mänsklig empati.
Men de sade nej: "Vi har inte ansvar för eleverna". Med sådana vänner behöver turordningsreglerna inga fiender. När barnen i autism- och Aspergergrupperna blir lidande undrar nog till och med vissa vänstersympatisörer vems skydd som är viktigast.