I regel refereras det till uppgifter som säger att 25 procent av alla unga under 25 år är arbetslösa. Dessa siffror kommer från SCB. Men nu får SCB kritik för att deras "inkluderande" mätmetoder framställer ungdomsarbetslösheten som betydligt högre än vad den egentligen är.
En arbetslös är i den allmänna uppfattningen en person som inte arbetar och heller inte ägnar sig åt någon annan nyttig syssla (som att studera). Problemet med de siffror som presenteras av SCB är att de även inkluderar personer som läser på universitet, högskolor och gymnasier. Och inte så få heller. Enligt den granskning Dagens Nyheter har gjort (30/5) är en fjärdedel av alla unga som SCB menar är arbetslösa i själva verket studenter på gymnasiet eller högstadiet. 8,5 procent är universitets- eller högskolestudenter och 12 procent studerade annat, till exempel sfi.
En mycket stor andel av "var fjärde ung är arbetslös" är själva verket inte alls i en livssituation som vi i allmänhet betecknar som arbetslöshet. Studerande finns med i statistiken eftersom SCB anser att en viss andel av studenterna egentligen är jobbsökande och ägnar sig åt studier enbart som andrahandsalternativ. Det stämmer med all säkerhet på universitets- och högskolestudenter. I lågkonjunkturer ökar söktrycket till högre utbildning. Svårigheter att få arbete är en stor orsak till det.
Men av vilka skäl högstadieelever, gymnasister och personer som läser in kunskaper i svenska språket är med i statistiken är svårare att förstå. Arbetsmarknaden för ungdomar i gymnasieålder och för personer som ännu inte tillskansat sig nödvändiga svenskkunskaper är ytterst begränsad. Det kan inte anses vara en del av den reguljära arbetskraften. Nu räknas de med i statistiken eftersom de anses söka extrajobb på kvällar, helger och lov.
Det finns ytterligare ett problem med SCB:s statistik: Man räknar arbetslösa i förhållande till arbetskraften, inte till hela befolkningen. Den siffra för ungdomsarbetslöshet som framträder när heltidsstudenterna är borträknade (14,6 procent)är alltså också för hög.
Arbetsförmedlingen räknar arbetslösa i förhållande till hela befolkningen. De räknar inte med omyndiga personer som i stort sätt mangrant är upptagna av gymnasiestudier. Deras siffror för april i år visar att 7,1 procent av landets unga mellan 18-24 år är arbetslösa.
Angående SCB:s siffror säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist följande: "Att ungdomsarbetslösheten är 25 procent är inte sann. Det är allvarligt att statistiken ser ut så här och vi borde se över den. De makthavare som använder sig av dessa siffror borde vara försiktiga med att dra slutsatser".
Hon har rätt. Det är problematiskt att vi har statistik som används vitt och brett och som menar att personer som i den allmänna uppfattningen inte är arbetslösa anses vara det.