TÄNK TANKEN att en socialdemokratisk näringsminister vägrar träffa en av de större näringslivsorganisationerna. Vilket liv det skulle bli. Maud Olofsson skulle se ut som en kokt kräfta i fejset.
Olofsson är näringsminister. Inte den samlade borgerlighetens utan hela rikets. Hon vägrar konsekvent att tala med ett av de största och viktigaste facken, IF Metall.
- Vi har försökt få träffa henne upprepade gånger, men hon är inte intresserad, berättar IF Metalls ordförande Stefan Löfven på besök i Linköping.
Snacka om ideologisk markering. Luktar unket klassförakt lång väg. Kanske beror hennes avoga inställning till det stora industriförbundet på att hon står främmande inför industrin, dess roll som tillväxtmotor och näringspolitisk hävstång? Olofsson snackar hellre design och turism.
STEFAN LÖFVEN damp ner i Linköping i samband med att IF Metall höll konferens för samtliga funktionärer i de sammanlagt 52 avdelningarna. Stor del av dagordningen ägnades flyg- och försvarsindustrin, med besök på Saab. Verkstadsklubbens nye ordförande Göran "Gurra" Gustavsson guidade.
- Oron växer bland våra medlemmar i Linköping och Motala, säger "Gurra, ordförande i en av Östergötlands största fackklubbar.
Oron suger näring ur den osäkerhet som präglar försvarspolitiken i framtiden. I potten ligger flera tusen jobb i Östergötland.
Stefan Löfven är salig efter besöket på Saab.
- Helt fantastiskt att lilla Sverige tillverkar så avancerade flygplan, synd bara att alltför många inte har klart för sig vilka oerhört stora spinoff-effekter som flygindustrin har på andra sektorer i samhället.
STEFAN LÖFVEN är övertygad: Sverige har inte råd att ytterligare skära ner på försvaret. Han vill se en satsning, exportinriktningen är självklar. Löfven betonar vidare - det är detta han vill utveckla inför Maud Olofsson - att Sverige måste väga in näringspolitiska hänsyn när försvarspolitiken läggs fast. Så som andra länder gör.
MARKEN GUNGAR under fötterna på delar av industrin. Försvarsindustrins framtid är ett dåndundrande frågetecken. Behovet av nationell kraftsamling är större än på många decennier. Regeringen och dess näringsminister sitter med armarna i kors, trots att både industrin och facken vill ha besked i viktiga frågor (branschprogram, forskningsprogram m m). Ytterst handlar det om Sveriges roll som avancerad kunskaps- och teknikutvecklingsnation. Regeringen tycker att det räcker med hushållsnära tjänster och vårdnadsbidrag.