Ska en krögare få sitta i den nämnd som hanterar utskänkningstillstånd? Ska en läkare få engagera sig i landstingspolitiken och fatta beslut som rör hans eller hennes egen arbetsplats? Ska en byggherre få påverka kommunens byggplaner som ledamot i kommunfullmäktige?
Ja, i princip får de det. Gott omdöme och rätt hantering krävs givetvis när intressekonflikter eller jäv uppstår.
De allra flesta förtroendevalda i kommunerna är fritidspolitiker som också har ett vanligt jobb. Det är en tillgång snarare än ett problem.
De som sitter i kommunfullmäktige har förankring i vardagen. Utmärkt.
Att poliser engagerar sig är särskilt positivt, eftersom de genom sitt arbete får god insyn i hur samhället fungerar.
Men i Västerbotten vill polismyndigheten förbjuda tre polismän att sitta i socialnämnden i sina respektive kommuner. Ärendet har gått till Arbetsdomstolen, som har bestämt att poliserna får sitta kvar - i väntan på att saken kommer upp till prövning. Förhoppningsvis kommer det avgörande beslutet att gå på samma linje.
Samtidigt måste man konstatera att polismyndigheten i Västerbotten har en poäng. Det kan vara olämpligt att poliser sitter i just socialnämnden på en liten ort.
Polismyndigheten anser att det finns en konflikt mellan polisernas skyldighet att rapportera det de vet och den sekretess som råder i socialnämnden.
Ännu allvarligare är integritetsaspekten. Vad ska en socialbidragstagare tänka om socialnämndens ordförande knackar på dörren i sin roll som polis för att ställa en del frågor? Även om polismannen har helt godtagbara skäl måste det vara en obehaglig situation. Det kanske föreligger en befogad brottsmisstanke. Oavsett om personen är skyldig eller inte vore det integritetskränkande om utredningen sköts av en polis som har full insyn i sekretessbelagd information om den misstänktes sociala problem - missbruk, psykisk sjukdom, socialbidrag, familjeproblem.
Trots det vore det bäst om Arbetsdomstolen inte lägger sig i.
Gränsdragningar av det här slaget sköts bäst i kontakten mellan arbetsgivaren och den anställde. Kanske har de tre polismännen inte sådana arbetsuppgifter att uppdraget i socialnämnden skapar problem?
Och i annat fall kan de kanske byta arbetsuppgifter.
Det är beklagligt att den dialogen inte har fungerat i Västerbotten.