Niclas om...Andras barn

I Rwanda, där jag arbetade en tid, tog grannar och släktingar hand om de barn som saknade föräldrar. Folkmordet, kriget med Kongo och de många sjukdomarna gjorde att det fanns gott om barn som hade mist sin familj.

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-08-04 15:52
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Min vän Deogratias, själv föräldralös vid tolv års ålder, tog tillsammans med två äldre syskon hand om sina yngsta två syskon. Trots deras utsatta situation tog de sig också an grannpojken - som var helt ensam. Jean-Marie äter fortfarande middag hos dem när han inte har någon själv.

I Sverige - där även en fattig familj lever i välstånd jämfört med Rwanda - sitter 250 ensamkommande flyktingbarn och väntar på att någon ska ta sig an dem (DN Debatt 4/8).

Man kan naturligtvis inte jämföra rakt av. Dessa barn är främlingar, talar inte svenska, har kanske traumatiska upplevelser bakom sig. Många av dem är tonåringar. Tänk om de är stökiga?

Det finns också andra skillnader. I Sverige utgår ersättning från kommunen till värdfamiljen, i Rwanda måste man dela med sig av det lilla man själv har.

Köerna i vårt land är långa för att adoptera ett spädbarn - svenskt eller utländskt. Men asylsökande 13-åringar vänder vi ryggen. Det är både stötande och besynnerligt.

Läs mer om