Skivindustrin är på krigsstigen. Sedan den 1 juli i år är detolagligt att tillhandahålla eller ladda ned upphovsrättsskyddatmaterial på internet.
Nu har Antipiratbyrån och bransch-organisationen Ifpi trappat upp kampen mot fildelarna. Polisanmälningarna kommer slag i slag:
Den 25 oktober dömdes en 28-åring i Västerås till 80 dagsböter -- ipraktiken 16 000 kronor -- för att han gjort filmen "Hip hip hora"tillgänglig på nätet. I förra veckan dömdes en 27-åring i Sollentunatill ett liknande bötesbelopp, sedan han spridit filmen "Den tredjevågen".
Och nu i veckan blev ytterligare femton svenska fildelarepolisanmälda av Ifpi. Enligt Ifpi har fildelarna tillhandahållitomkring 150 000 låtar sammanlagt. Nu riskerar de att få betalahundratusentals kronor i skadestånd.
Ifpi:s statistik visar att omkring 1,1 miljoner svenskar sysslar medfildelning. Detta har -- hävdar organisationen -- lett till attmusikförsäljningen i Sverige har minskat med 42 procent under2000-talet.
"Det innebär i slutänden att tusentals personer, från artister tillskivbutiksanställda, blivit av med jobben," förklarade Ifpi:s svenskaordförande Ludvig Werner i tisdags.
Men är nöjesindustrins oro verkligen befogad?
Amerikanska forskare har tidigare visat att fildelningen hjälper storsäljande album att sälja ännu mer.
Nu hävdar analysföretaget Mediavision i en aktuell rapport attfildelare köper mer musik än andra. Liknande slutsatser har detEU-finansierade forskningsprojektet Music lessons kommit fram till. IFrankrike och Storbritannien ökar skivförsäljningen -- trotsfildelningen.
Upphovsrätten är viktig. Den är grunden för att musiker, manusförfattare etc skall kunna livnära sig på sin skaparkraft.
Men i det här fallet verkar skiv- och filmbranschen ha missat enhistorisk chans. I stället för att -- i god tid -- utveckla lagliganedladdningssajter valde industrin att kämpa emot. Nu har de illegalafildelningsmetoderna kunnat etableras under många år, utan konkurrens.
"Det går aldrig att konkurrera med något som är gratis", brukar företrädare för nöjesindustrin ibland hävda.
Men att filerna är "gratis" är bara en anledning till fildelandet.Bekvämligheten och snabbheten spelar också in. Filmer sprids samtidigtsom de får premiär. Tv-serier kan följas samtidigt som de visas iursprungslandet.
Den senaste tidens åtal kan förmodligen skrämma en delinternetanvändare till att sluta dela med sig av sina filer. Men deteknikkunniga fildelarna ger inte upp så lätt: nästa steg är"anonymiseringsprogram" som gör att fildelandet inte kan spåras.
Film- och musikbranschen måste helt enkelt bli bättre på att se fördelarna med informationstekniken.
Det finns en stor grupp konsumenter som är beredda att betala förtjänsten att få ladda ned filmer, tv-serier och låtar utan onödigaväntetider, i ett bra format, och till ett rimligt pris.
Den gruppen borde skiv- och filmbranschen ta bättre hand om. Annarsriskerar de att gå miste om nästa generation av kulturkonsumenter.