Nu tar Sverige över

Om en dryg vecka, den 1 juli, tar Sverige emot EU:s ordförandeklubba från Tjeckien som varit ordförandeland under 2009 års första hälft. Det är en stafettpinne som inte väger lätt. Dessutom har förutsättningarna förändrats något. Klimatfrågan, som statsminister Fredrik Reinfeldt sagts sig vilja koncentrera sig på, har hamnat i skuggan av mer akuta spörsmål som ekonomin och Lissabonsfördragets genomförande.

Även om premisserna för Sveriges ordförandeskap i EU inte är optimala gick åtminstone en sak Reinfeldts väg under toppmötet i Bryssel: Barroso sitter förmodligen kvar som kommissionens ordförande. Foto: Scanpix

Även om premisserna för Sveriges ordförandeskap i EU inte är optimala gick åtminstone en sak Reinfeldts väg under toppmötet i Bryssel: Barroso sitter förmodligen kvar som kommissionens ordförande. Foto: Scanpix

Foto: Yves Logghe

Linköping2009-06-22 08:26
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Därtill dök ytterligare ett tvistemål upp under veckoslutsmötet i Bryssel: Ordförandeskapet i EU-kommissionen. Det såg ut som en redan avgjord fråga, den ende kandidaten till posten var den sittande ordföranden José Manuel Barroso. Men så började det knorras i de socialistiska leden om att valproceduren saknar öppenhet. Kommissionens vice ordförande, Margot Wallström, liknade den vid utnämningen av en ny påve.

Reinfeldt gav dock Barroso sitt odelade stöd då han sympatiserar med ordförandens prioritering av viktiga frågor och hans förmåga att representera små och stora länder. Men Reinfeldt talar också i egen sak eftersom ett försenat val skulle inkräkta på Sveriges värdefulla tid som EU-ordförandeland.

Under natten till midsommarafton vann därför Reinfeldt en liten seger när unionens regeringschefer enades om att Barroso ska sitta kvar. Det slutliga utslaget kommer ändå att ligga på Reinfeldts bord, men det blir nu lättare att få EU-parlamentets stöd för Barroso den 15 juli då det är tänkt att den formella omröstningen ska ske.

Situationen i Iran upptog också en del av uppmärksamheten vid toppmötet. Resultatet blev ett uttalande om att landets ledning måste tillåta fredliga demonstrationer och inte bruka våld mot demonstranterna. EU:s uppmaning backades upp av USA:s president Barack Obama som använde ett liknande ordval. Enligt Ekot betackade sig emellertid Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, för inblandning av vissa utländska makter.

Så vad gick Sveriges väg under toppmötet? Jo, klimatet var inte en fråga som helt glömdes bort. Men diskussionen följde heller inte helt den blågula banmarkeringen. Något internationellt avtal om hur utsläpp och kostnader av minskade växthusgaser ska fördelas, blev inte av såsom Sverige hade hoppats på.

Däremot tycks mötesdeltagarna ha lyckats åstadkomma en formulering om Lissabonfördraget som landet på tvärs, Irland, ska kunna godta. Det handlar om ett förtydligande att EU inte ska lägga sig i de för irländarna så viktiga abort- och familjerättsliga lagarna. Nu anses Irland återigen ?- efter en lång och kostsam omväg - vara redo för en folkomröstning om fördraget.

Om det var tre nöjda svenska ministrar (stats-, utrikes- och EU-ministern) som kom hem till midsommarfirandet är svårt att avgöra. På sin blogg säger utrikesminister Carl Bildt att toppmötet har gett Sverige hyggliga förutsättningar för sitt ordförandeskap. Kommande halvårs utveckling såväl inom som utanför EU är svår att förutspå, men förhoppningsvis vet Bildt vad han pratar om.

Läs mer om