Rätt hyfsat, säger Kommunals ombudsman Jörgen Andersson när han sammanfattar lönerörelsen 2003/2004. Den som tvingade Kommunal att tillgripa strejkvapnet våren 2003.
Årets förhandlingar är i stort sett klara. Det som återstår är de individuella bedömningar som görs ute i verksamheterna. Barnskötarna, en av årets prioriterade grupper, vet fortfarande inte exakt vad det nya avtalet ger. En kommunalt anställd barnskötare i Linköping tjänar 16 860 kronor (2003). Från och med april höjs lönen med ungefär 800 kronor. Jörgen Andersson räknar och kommer fram till att den uppgörelse som följde på strejken 2003 garanterar Kommunals medlemmar i Östergötland en löneökning på 6,4 procent åren 2003--2004. Nivån avviker alltså inte från de avtal som träffats på andra områden. Nu följer Kommunal utvecklingen, med sikte på de förhandlingar som ska resultera i ett nytt avtal från och med den 1 april 2005.
I helgen spikades avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagen, de privata vårdarbetsgivarna. Jörgen Andersson nämner uppgraderingen av lägstalönerna. När de avtalsreglerade lägstalönerna höjs är det lättare att pressa upp lönenivåerna totalt.
-- I Linköping och Motala har vi fått gehör för kravet på anständiga ingångslöner, men i Norrköping går det trögare, säger Jörgen Andersson.
En rapport från LO-ekonomerna (2003) visar att gapet mellan ingångslöner och genomsnittslöner ökat rejält sedan 1985. LO-ekonomernas rapport visar, svart på vitt, att låga ingångslöner håller tillbaka löneutvecklingen i stort.
Ytterst handlar det om att hävda kollektivavtalen och fackets inflytande över lönebildningen. Många arbetsgivare vill ha en amerikaniserad arbetsmarknad, där löntagarna tvingas konkurrera om jobben medhjälp av låga lönekrav. "Lönen skall vara arbetsgivarens verktyg, inte en förhandlingsfråga", skrev Svenska Arbetsgivareföreningen, föregångaren till Svenskt Näringsliv, inför kongressen 1991.
Strejken i maj 2003 lämnade en bitter eftersmak. Jörgen Andersson grunnar fortfarande över varför många s-politiker agerade som de gjorde. Som de politiker i Motala som utan att tveka gick in och tog över de strejkandes arbetsuppgifter.
-- Kommunal var ute i konflikter på 1980-talet, men då möttes vi av en helt annan attityd, av respekt. Den var som bortblåst på många håll under strejken 2003.
-- Kanske speglar det samhällsutvecklingen i stort. Det verkar höra till att facket ska pressas tillbaka. Och själva har vi inte riktigt hämtat oss från det 90-tal som tvingade oss till reträtt.
Kommuner och landsting signalerar för nya "besparingar", anställda varslas om uppsägning och bakom knuten väntar nästa lönematch.
-- Kommunal är en kamporganisation, sa Ylva Thörn på förbundets senaste kongress.
Vi får se hur långt det räcker. Det viktiga är att förbundsledningen förstår vilka som är dess uppdragsgivare. Lojaliteten med en tröttkörd socialdemokratisk regering får aldrig väga tyngre än uppdraget att expediera medlemmarnas önskemål och krav.
TORBJÖRN GUSTAVSSON