General Motors talade i sitt besked om en kontrollerad avveckling och att en plan ska utarbetas för vad som ska hända med verksamhetens olika delar. Inga tydliga besked om vad som ligger bakom beslutet lämnades.
Martin Sköld, fordonsanalytiker på Handelshögskolan, påpekade i Sveriges Radios Studio Ett att viktig tid gått till spillo i förhandlingarna med Koeningsegg och att både GM och Spykers insåg att tiden inte skulle räcka till för att slutföra förhandlingarna. GM:s ovilja att låta den kinesiska fordonsindustrin få del av företagets moderna teknologi kan också ha blockerat en lösning, enligt Martin Sköld.
Men huvudanledningen till nedläggningen är naturligtvis att Saab har under många års tid har varit en förlustaffär och det dessutom innan GM tog över som ägare.
Saab är, tillsammans med Volvo, en del av Sveriges identitet som industrination och det svider rejält i den svenska folksjälen när en gammal nationalklenod nu går i graven. Men kanske är det inte riktigt så mörkt som det ser ut just nu när det dystra beskedet kommer. Fordonsanalytikern Martin Sköld utesluter inte att någon del av Saab kan leva vidare. Inte heller att nytillverkade Saabbilar kan rulla på vägarna även i framtiden.
Tillfrågad av Ekot valde näringsminister Maud Olofsson främst att tala om de stödinsatser som Arbetsförmedlingen redan har förberett för de cirka 8 500 arbetare i västra Götaland som nu förlorar jobbet. Många har tidigare anklagat näringsministern för bristande engagemang. Hennes uttalanden om Saab som ett företag som säljer bilar som ingen vill köpa har uppfattats som cyniska.
Men det är ganska perspektivlöst att anklaga Maud Olofsson och regeringen för att ha förstört marknaden för Saab. Man kan däremot kritisera regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att göra Sverige till ett bättre nyföretagarland. Ett mer gynnsamt företagsklimat hade varit en stor tillgång när det nu gäller att ta tillvara kompetensen hos dem som förlorar jobbet och se till att den högteknologiska kunskap som finns inom Saab kommer regionen till del även i framtiden.
Efter chockbesked som gårdagens är det brukligt att politiska trätoämnen läggas åt sidan. Socialdemokraternas näringspolitiska talesman Thomas Eneroth var tämligen lågmäld i sina kommentarer på fredagen. Han kunde dock inte låta bli att återigen föra fram S-förslagen om en miljöbilspremie och en skrotbilspremie som exempel på att socialdemokraterna visat ett större engagemang för Saab än regeringen. Att dessa åtgärder skulle ha kunnat rädda Saab faller dock på sin egen orimlighet.