Landstingsmajoriteten - de fyra borgerliga partierna och Vrinnevilistan - är i full färd med att infria vallöftet om ökad mångfald i den östgötska sjukvården.
Stora delar av specialistvården inom ortopedi, kirurgi och kvinnosjukvård vid lasarettet i Motala, LiM, läggs nu ut på entreprenad. Sammanlagt ska en fjärdedel av LiM:s verksamheter privatiseras vid årsskiftet. Det gör upphandlingen till den största i landstingets historia och till en av de största i Sverige.
Enligt kravspecifikationen ska vård upphandlas för 171 miljoner kronor och endast en uppdragsgivare ska ta över de verksamheter som säljs ut. Avtalet skrivs på tre år och kan förlängas i två eller tre år. Priset avgör och den som vinner upphandlingen får även rätt att utföra privat- och försäkringsfinansierad vård, förutsatt det inte påverkar den vård landstinget beställer.
För personalen innebär det att de får en ny arbetsgivare. De som tackar nej till övergångserbjudandet får vara kvar i landstinget. Om övertalighet uppstår gäller turordningsreglerna.
Att den borgerliga alliansen har haft planer på att privatisera delar av vården vid LiM är alltså ingen nyhet. Däremot har detaljerna för upphandlingen inte varit kända och det var dessa som presenterades i måndags av Lasse Pettersson (vl), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, samt projektledaren Rolf Andersson.
Debatten om för- och nackdelarna med upphandlingen är därför inte heller ny. Oppositionen har höjt ett varningens finger inför den aviserade privatiseringen, för att den anses hota LiM:s fortsatta existens och på sikt även sjukvården i hela landstinget. Den främsta källan till oro har varit storleken på upphandlingen i Motala.
Men med detaljerna klara för sig borde oron i stället riktas mot det faktum att det bara blir en uppdragsgivare. Eftersom det ställer krav på att kunna hantera stora vårdvolymer och bred kompetens begränsas urvalet i upphandlingen till de stora aktörerna på marknaden. Man skulle därför kunna invända att det inte blir så mycket av den av landstingsmajoriteten utlovade mångfalden.
Trots den invändningen väger fördelarna med upphandlingen i Motala tyngst. Även med enbart en privat uppdragsgivare i Motala blir antalet aktörer i den östgötska sjukvården fler. Det bäddar för bättre utvecklingsmöjligheter eftersom också en ensam privat entreprenör kan inspirera landstinget till att bli bättre och öka tillgängligheten. Med fler aktörer kommer antalet operationer på hemmaplan även att öka, vilket i sin tur leder till att färre utnyttjar vårdgarantin och söker sig till andra landsting. På så sätt blir det billigare för landstinget i Östergötland.
För personalen innebär upphandlingen att det blir fler arbetsgivare att välja mellan. Det kan bidra till att öka rörligheten och få upp lönerna för dem som jobbar inom vården.
För LiM kan upphandlingen förhoppningsvis bli den nystart som lasarettet så väl behöver efter år av spekulationer om vad som ska ske i framtiden.