Republikanernas presidentkandidat John McCain flåsar demokraternas motsvarighet i nacken i opinionsmätningarna inför det amerikanska presidentvalet i november. Manegen till Vita huset är ingalunda krattad för Barack Obama. Och det vet han om.
Det var därför han utsåg Joseph Biden till sin vicepresidentkandidat i helgen. Båda väljs de officiellt på demokraternas konvent som inleds i Denver i dag.
Valet av Biden - och inte Hillary Clinton, som demokrater sympatisörer hade hoppats på - är logiskt.
Redan i primärvalens inledning satte Biden, som själv kandiderade till presidentkandidatsposten, fingret på det som är och kommer att vara Obamas akilleshäl i årets presidentval. Biden sa då att Obama "ännu inte är mogen att bli president". Det han syftade på var att Obama bara har varit i den amerikanska rikspolitiken i knappt fyra år medan motkandidaten McCain befunnit sig där i 25 år.
Biden själv däremot är veteran. Han har suttit i senaten i 35 år för delstaten Delaware och hans erfarenheter av det politiska livet i Washington kompletterar Obamas kritiserade brist på sådana erfarenheter på ett utmärkt sätt.
Biden är dessutom ordförande i senatens utrikesutskott och ett av de stora namnen inom amerikansk utrikespolitik. Med Biden vid sin sida kommer kritiken mot Obama och hans skrala utrikespolitiska meritförteckning inte heller att ha samma fog för sig. Biden är därtill känd som något av en "hök" i utrikes- och säkerhetsfrågor. Det kan ta udden av en annan kritik mot Obama, den om att han är för lam när det kommer till utrikes- och säkerhetspolitik.
Obama hade under primärvalen svårt att nå ut bland vissa vita väljargrupper: Äldre, arbetare och landsbygdsbor. Biden förväntas med sina 65 år och sin bakgrund - under alla år i Washington har han bott kvar i sin lilla hemstad - kunna attrahera de här grupperna; de som i primärvalen röstade på Clinton.
Genom att utse Biden till vicepresidentkandidat tar Obama det säkra före det osäkra. Med tanke på de utmaningar USA står inför är det svårt att se att han kunde ha gjort på något annat sätt.
På hemmaplan råder stor ekonomisk osäkerhet. Bensinpriset har skjutit i höjden, inflationen är hög, arbetslösheten stiger och på bolånemarknaden är det kris. I ett sådant läge är det troligt att även de amerikanska väljarna tar det säkra före det osäkra och röstar på den presidentkandidat som de tror har mest erfarenhet.
Också internationellt sett är läget osäkert för USA. Landets supermaktsstatus har dalat under Bushadministrationen, inte minst på grund av kriget i Irak. Den senaste månadens händelser i Kaukasus och USA:s robotavtal med Polen kan dessutom vara upptakten till ett nytt kallt krig. Det är omständigheter som också kan gynna den mer erfarne McCain.
Allt detta vet naturligtvis Barack Obama. Det är därför han har valt Joseph Biden till sin parhäst.
Men om det räcker, om de två lyckas besegra en gammelräv som John McCain i en för USA väldigt turbulent tid återstår att se.