IF Metall har gjort en uppgörelse med arbetsgivarsidan för att minska varslen. Pressade företag ska kunna korta arbetstiderna, och därmed betala ut mindre lön. En slags permitteringslösning, med andra ord.
Kommentarerna avslöjar att olika personer har väldigt olika syn på krisen och vart den leder.
"Det förlänger bara processen", säger Byggnads avtalssekreterare som inte tror att uppgörelsen räddar några företag eller jobbtillfällen. Professor Pontus Braunerhjelm tänker snarlikt när han säger att "det kan få negativa konsekvenser för strukturomvandlingen".
Parterna bakom överenskommelsen är mer optimistiska. IF Metall kallar den ett undantagstillstånd som gäller längst till och med sista mars 2010. Fackföreningen tror alltså att det svåra läget är övergående, och de skulle naturligtvis inte ha gått med på uppgörelsen om de inte trodde att den kan rädda jobb.
Det återstår att se vem som får mest rätt. Braunerhjelms kommentar att uppgörelsen strider mot den svenska modellen är dock underlig - den svenska modellen handlar ju om att parterna tillsammans tar ansvar, utan lagstiftarnas medverkan. Alltså precis det som IF Metall och arbetsgivarna gjorde i går.