Odemokratiskt att säga nej till politiska partier

Inför valet 2006 försökte många massmedier tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Ändå hade partiet stora framgångar i kommunalvalet. Förutom det demokratiskt tvivelaktiga i att tiga i hjäl partier är det alltså inte ens säkert att det är en effektiv metod.

Släpp in politikerna i klassrummen. Går de över gränsen är det lärarens uppgift att bemöta dem. Foto: Lars Pehrson / Scanpix / 2007

Släpp in politikerna i klassrummen. Går de över gränsen är det lärarens uppgift att bemöta dem. Foto: Lars Pehrson / Scanpix / 2007

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-02-23 11:42
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

 Många skolor vägrade också att släppa in Sverigedemokraterna under valrörelsen, vilket sannolikt spelade partiet i händerna genom att göra företrädarna till martyrer. Många uppfattade säkert utestängningen som orättvis.

 2008 kritiserade Justitiekanslern en skola i Köping för att ha nekat en nationaldemokrat tillträde. Antingen måste alla partier vara välkomna, eller inget resonerade JK. Som ett resultat av kritiken överväger många gymnasieskolor att säga nej till alla politiska partier i valrörelsen.

 I Linköping har flera skolledare sagt sig vara beredda att stänga dörren för samtliga ungdomsförbund. Rektor David Drejstam på Framtidsgymnasiet kommenterar skolans ställningstagande med att han hoppas att lärarna ska kunna ge en mer rättvisande bild av partierna än vad de själva skulle ha gjort. Och Jonas Forthmeier, rektor på John Bauergymnasiet, motiverar sitt nej med att det handlar om elevernas väl och ve (Corren 5/2).

 Den överbeskyddande attityden är beklaglig. Skolornas rädsla för att släppa fram främlingsfientliga budskap är förstålig, men samtidigt ohållbar. Gymnasieelever har tillräcklig förmåga att tänka kritiskt och att värdera partiernas budskap.

 Att partiernas ideologier tas upp i den vanliga undervisningen är naturligtvis inget hållbart argument för att stängda partierna ute. Odemokratiska, rasistiska och kränkande uttalanden ska bemötas av lärarna, i den mån de förkommer. Men att stänga ute partier på grund av deras åsikter motverkar sitt syfte. Stänger man skolporten för Sverigedemokrater blir det dessutom svårare att bemöta deras argument. Skolorna får inte låta främlingsfientliga budskap stå oemotsagda. Att bemöta politiska motståndare med tystnad har för övrigt aldrig varit en bra taktik. 

 Att motståndet mot Sverigedemokrater och Nationaldemokrater nu kan få till följd att alla andra partier också utestängs från skolorna är det värsta av allt. Skolbesöken är en viktigt sätt för partiernas ungdomsförbund att värva nya medlemmar. Ungdomsförbunden har ett stort behov av fler medlemmar eftersom många unga väljer bort politiken för andra aktiviteter. Därför är beslutet att stänga skolorna för partierna också ett demokratiskt problem.

 Nu vill utbildningsminister Jan Björklund förhindra att skolorna sätter stopp för partierna. Därför har han gett Skolverket i uppdrag att ta fram tydligare riktlinjer. Det är ett välkommet initiativ och dessutom brådskande eftersom partierna redan är i full gång med att planera sina valaktiviteter. 

 Om Nationaldemokraterna ska vara välkomna att driva kampanj i skolan är mycket tveksamt. Partiet är litet och extremt med öppet odemokratiska värderingar. Men att stänga ute Sverigedemokraterna, som står på gränsen att komma in i riksdagen skulle motverka sitt eget syfte.

 Förhoppningsvis innebär de nya riktlinjerna att partier som har en chans att komma in i riksdagen och som inte är öppet odemokratiska är välkomna till skolorna. Det bästa är att låta partierna framträda i klassrummen, där det är möjligt för elever och lärare att ställa frågor och bemöta påståenden. Skolledningen bör dock se till att politiker sprider broschyrer som innebär hets mot folkgrupp.

Läs mer om