Laglig omoral - så kan man sammanfatta läget efter Marknadsdomstolens friande dom den 18 juni i målet mot företaget Sulake som driver det virtuella hotellet Habbo på internet, där barn kan komma åt att köpa virtuella möbler och husdjur via sms, betalsamtal eller kreditkort.
Hemsidan här är uppenbarligen ämnad för barn, dessa kan på egen hand börja köpa virtuella saker för flera hundra kronor i månaden av föräldrarnas verkliga kronor, utan att dessa ens vet om det förrän långt efteråt. Då handlar det inte om hederliga affärer utan om en form av bondfångeri. Ett bondfångeri som är satt i system, ja som till och med är kärnan i affärsmodellen. En sak är att det finns situationer där barn kan råka spendera sina föräldrars pengar på nätet, en helt annan är när hela syftet och affärsupplägget är detta. Och så är det i det här fallet.
Eftersom sådana här affärsmetoder smetar ner hela näthandelsbranschens rykte borde det ligga i branschens intresse att självsanera sig, men det verkar inte pågå något sådant arbete för tillfället.
Många är de föräldrar som fortsatt kommer att råka ut för den tråkiga överraskningen att deras barn har lyckats spendera upp till 750 kronor i månaden.
Det kan vara så att det är svårt att lagvägen komma åt detta, men det finns det andra vägar att komma åt bedrägliga affärsmetoder som dessa.
Det gäller för föräldrar att spärra habbo.se i sina webbläsare och spärra alla sina kredit-, och betalkort mot internettransaktioner, något annat skydd mot att de omyndiga barnen spenderar pengar mot föräldrarnas vilja finns just nu inte. Våra lagstiftare bör titta närmare på hur detta ska kunna regleras på ett tillfredsställande sätt. Affärer med barn mot föräldrarnas vilja bör vara strikt reglerat.