Olofsson vs Borg

Centerpartiet utmärker sig allt oftare som det mest företagsvänliga och marknadsliberala partiet i svensk politik. Senast i går, när Maud Olofsson presenterade förslag till stämman som sker i helgen.

Olofsson vill ge företag som tvingas säga upp större möjligheter att själva välja vilka som blir kvar. Borg håller inte med.Arkivfoton: Jessica Gow och Ingvar Karmhed/Scanpix

Olofsson vill ge företag som tvingas säga upp större möjligheter att själva välja vilka som blir kvar. Borg håller inte med.Arkivfoton: Jessica Gow och Ingvar Karmhed/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-06 17:17
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

För att företag ska våga anställa fler, löntagare ska våga byta jobb oftare, och fler ska våga bli företagare föreslår partistyrelsen fyra åtgärder:

1. A-kassan ska få en starkare betoning på omställning, med högre ersättning de första månaderna och sedan en snabbare avtrappning.

2. Arbetsrätten ska göras om radikalt - "mini-Las" ska ersätta dagens lag om anställningsskydd.

3. Skatteavdrag ska uppmuntra människor att spara till sin egen kompetensutveckling.

4. Det ska bli billigare att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter.

Alla fyra förslagen är värda en diskussion, men "mini-Las" får mest uppmärksamhet.

Och det är naturligt. Sedan Moderaterna blev fackkramare och vägrar att diskutera Las har det uppstått ett vakuum. Krisdrabbade företagare som tvingas säga upp och själva vill bestämma vilka anställda man behåller, liksom ungdomar och invandrare som inte har en chans att komma in i arbetslivet för att Las stänger dörrarna, har väntat på ett sådant förslag som Olofsson nu lägger.

C vill på sikt att lagen ska ge ett grundskydd mot godtyckliga uppsägningar. Övriga delar av anställningsskyddet, som turordningsregler och villkor för visstidsanställningar, ska parterna avtala om - branschvis eller lokalt på företaget.

Eftersom man inser att detta tar tid föreslår C också en snabb förändring. Dagens undantag från turordningsreglerna - företag med max tio anställda kan undanta två personer vid uppsägningar - ska utökas till företag med upp till 50 anställda, så att två per tiotal anställda kan undantas.

Det märkliga är att den som först kritiserar idéerna varken är Socialdemokrat, Vänsterpartist eller fackligt aktiv - utan Moderat. Anders Borg sågar förslaget eftersom företag kan säga upp personal med dagens regler: "Det är alldeles uppenbart. Det har varit mycket uppsägningar på senare tid".

Är Borg verkligen så dum att han inte inser skillnaden mellan att kunna säga upp personal och att själv få välja vilka som blir kvar? C-förslaget är bra just för att det ger företagare större makt över sina egna företag, och för att det öppnar dörrar på arbetsmarknaden som är stängda i dag.

Läs mer om